Unaprijediti proizvodnju i povećati konkurentnost | Agroportal.ba
Agro vijesti

Unaprijediti proizvodnju i povećati konkurentnost

Plan podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da proizvođači moraju da se okrenu novim tehnologijama. Te edukaciji i unapređenju proizvodnje kako bi bili konkurentni na tržištu.

Plan podsticaja

Ne smijemo svu priču o poljoprivredi da počinjemo i završavamo sa podsticajima kao što se dešava u razgovoru sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja.

Prema njegovim riječima, podsticaji su sami po sebi podrška proizvodnji. Oni ne razvijaju proizvodnju, već je čak u nekim situacijama i unazađuju.

Govoreći o podizanju obima proizvodnje i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, on je naveo da se to postiže, prije svega primjenom znanja i tehnologija. Te dodao da je jedini način razvoja poljoprivrede primjena novih znanja.

Kapitalne investicije

On kaže da je prioritet resornog ministarstva da ove godine što više sredstava usmjeri u kapitalne investicije, koje podrazumijevaju nabavku traktora i mehanizacije, te izgradnju objekata, nabavku opreme i svega onoga što nije tekuća proizvodnja.

Kroz poboljšanje tih uslova i nabavku bolje i modernije opreme, efikasnije se podržava poljoprivreda. Nego ako date podršku po kilogramu, litru, hektaru i slično.

Pašalić smatra i da su proizvođači u pravu kada se žale na neaktiviranje mehanizama zaštite domaće proizvodnje jer oni postoje i propisani su zakonima. Tako da se, kaže, mogu aktivirati, ali još nisu.

Ne treba da se povlačimo pred drugima već treba da štitimo sebe i svoje proizvođače. Ako je situacija da imamo isuviše svoje robe, kao što smo je imali prošle godine u voćarstvu, kada je bio enormno bogat rod, nelogično je da se u toj situaciji uvozi jabuka iz Poljske. Treba aktivirati te mjere onda kada postoji potreba i kako je to propisano određenim zakonima i pravilnicima.

Pašalić naglašava i da nema države na svijetu koja može da obezbijedi da pomogne proizvođačima sa nekom nadoknadom štete.

Tu praksu nećemo imati u narednom periodu i to sam rekao i našim poljoprivrednim proizvođačima. Imamo osiguravajuće kuće koje osiguravaju proizvodnju, a mi to podržavamo sa pola iznosa premije. Mislim da je to jako dobra podrška i očekujemo da će ta mjera biti sve popularnija.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz