Stručni skup o unapređenju proizvodnje stočne hrane | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Stručni skup o unapređenju proizvodnje stočne hrane

Poljoprivredni institut Republike Srpske u Banjaluci, organizovao je stručni skup o temi “Povećanje proizvodnje mlijeka i mesa kroz unapređenje proizvodnje i kontrole kvaliteta kabaste i koncentrovane stočne hrane”.

Cilj skupa je unapređenje proizvodnje stočne hrane.

Korišćenjem kvalitetne stočne hrane omogućava se kvalitetna proizvodnja mesa i mlijeka. A sa većim ostatkom dohotka povećava se konkurentnost na tržištu.

Ako uspijemo proizvesti kvalitetnu silažu imamo energiju, ako uspijemo proizvesti kvalitetne trave tada dobijamo jeftine proteine, znači manje koncentrata – tvrdi Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

Stručnjaci nastoje upoznati farmere o značaju travno- djetelinskih smješa na oraničnim površinama. Time se povećavaju prinosi i smanjuju troškovi đubrenja.

Travno leguminozne smeše utiču na popravku loših zemljišta, jer zemljište obogaćuju sa organskom materijom, a ono što je bitno da biljne vrste koje dolaze poslije razoravanja travno leguminoznih smeša imaju povećane prinose – poručio je Željko Lakić, šef Zavoda za krmno bilje Poljoprivredni institut Republike Srpske.

Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog insituta Republike Srpske vjeruje da će stočna hrana dobiti na kvalitetu: 

Institut je jedna institucija ne samo u Srpskoj, nego i u BiH koji ima vlastite sorte i hibride koji selekcionisani za naše agroekološke uslove. Takođe očekujemo priznavanje nove sorte pšenice. Priznata nama je nova sorta krmnog bilja italijanskog ljulja koji je sa odličnim karakteristikama za dobijanje kvalitetne stočne hrane.

Јedan od ciljeva je smanjiti troškove proizvodnje i povećati proizvodnju mlijeka u Srpskoj.

Najveći cilj u toj proizvodnji je kabasta stočna hrana i što kvalitetnija kabasta stočna hrana. Kako bi se udio koncentrata smanjio u samoj ishrani muznih krava – riječi su Miroslava Bojića, stručnog saradnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ističu da podržavaju Poljoprivredni institut u njihovim stručnim i naučnim istraživanjima.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici nemaju luksuz da rade na daljinu

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku