Kontrola zemljišta pod pšenicom za novčane podsticaje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kontrola zemljišta pod pšenicom za novčane podsticaje

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske počela je kontrolu površina zasijanih pšenicom, koje su poljoprivrednici prijavili kako bi ostvarili novčane podsticaje za ovu proizvodnju.

Ukupno 3.104 poljoprivredna gazdinstva prijavila su sjetvu pšenice na 19.485 hektara oranice. Već na samom početku provjere sjetvenih površina, timovi za terensku kontrolu, u saradnji sa geometrima iz RUGIP-a, utvrdili su nepravilnosti. Kontrole su počele u Bijeljini i Gradišci.

Kontrolom će biti obuhvaćena 142 poljoprivredna gazdinstva u deset opština, metodom slučajnog uzorka. Među njima je i gazdinstvo Branka Nikolića iz Velike Obarske kod Bijeljine. Ovaj poljoprivrednik obrađuje 74 dunuma. Sve zasijane parcele nije prijavio za podsticaj, jer nisu u njegovom vlasništvu i za njih nema potrebnu dokumentaciju.

Na tri parcele sam zasijao skoro 29 duluma. Imam još zemlje pod pšenicom, ali to nije prijavljeno i nije sve registrovano. Ostalo sam prijavio na kukuruz i povrće.

Opravdane kontrole

Kontrole su opravdane, smatraju poljoprivrednici. Prisutne su nepravilnosti prilikom podnošenja zahtjeva za podsticaje.

Slažem se sa tim i dobro je da se kontroliše da podsticaj dolazi u pravu namijenu – tvrdi Novica Despotović iz Batkovića.

Branko Despotović iz Velike Obarske tvrdi da je bilo i zloupotrebe.

Bilo je da prijave 100 do 150 duluma pšenice, a nisu sijali nikako. Toga je bilo sasvim sigurno.

Nepravilnosti su utvrdili i timovi za terensku kontrolu. Na oranici gdje je prijavljena pšenica, usjeva nije bilo.

Vršimo kontrolu po prijavi korisnika. Naš kolega iz Geodetske uprave iz Gradiške izvršio je identifikaciju parcele. Utvrđeno je da nije posijana merkantilna pšenica kao što je korisinik prijavio.

Zasijana pšenica

Pšenicu je zasijala, tvrdi vlasnica kontrolisane parcele Branka Panić, ali na zakupljenoj oranici za koju nema ugovor o zakupu.

Sijemo oko 30 dunuma pšenice, posijali smo 17 dunuma na tuđoj oranici zbog plodoreda, da ne sastavljamo kukuruz i pšenicu po istom.

Ovakve nepravilnosti česte su na terenu i kontrole će trajati sve do žetve pšenice.

Planirano je da se kontrolom obuhvati najmanje pet odsto korisnika od njih 3.104 koji su Agenciji za agrarna plaćanja uputili zahtjev za podsticaje kao i prijavu o korištenju zemljišnih površina pod merkantilnom pšenicom – rekla je Јelena Kojić.

Izvor: RTRS.
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru