Semberske poljoprivrednike obradovale mjere Vlade RS
Agro vijesti

Semberske poljoprivrednike obradovale mjere Vlade RS

Semberske poljoprivrednike obradovale su mjere Vlade RS, koja je obezbijedila oko 17 miliona KM kako bi podržala svih 1.988 poljoprivrednih proizvođača u kapitalnim investicijama.

Semberske poljoprivrednike

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Komercijalna gazdinstva dobiće povrat 30 odsto od uloženog, a nekomercijalna 15 odsto.

Sa 40 i 20 odsto podstaknuta su i gazdinstva u područjima koja su preko 600 metara nadmorske visine, u kojima je otežano bavljenje poljoprivredom.

Od 1.988 odobrenih zahtjeva za kapitalne investicije 1.430 je za traktore i priključne mašine.

Novi traktori

Radiša Rikanović iz semberskog sela Brodac već je kupio novi traktor koji mu je neophodan za radove na 820 dunuma.

Odobreno mi je 50.000 KM za traktor od 180 konjskih snaga. Taj traktor košta 240.000 KM i to je ogromna pomoć, kaže ovaj domaćin.

Semberske poljoprivrednike

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Rikanović skoro svaku zarađenu marku ulaže u mehanizaciju, koja je najvažnija karika u lancu proizvodnje. Podsticaje resornog ministarstva već je koristio prije pet godina kada je takođe kupio traktor.

Zamislite kad počnete da radite i pola dana ili više izgubite zbog nekog kvara, a posao na njivi ne može da čeka. Treba poorati, potanjirati i posijati, jer samo tada ćemo požnjeti i pobrati, kaže Rikanović.

Priključne mašine

Rikanović planira obnovu dotrajalih priključnih mašina.

Kupovaću sve što budem mogao od priključaka za ovu mašinu. Mnogo ću olakšati sebi posao. Na primjer, s novom prskalicom mogu uraditi 200 dunuma, a ne kao do sada 20. Mehanizacija jeste skupa, ali je i garant uspješne poljoprivredne proizvodnje, kaže Rikanović.

Traktore stare nekoliko decenija mijenjaju novi. Bez pomoći resornog ministarstva obnova poljoprivredne mehanizacije ne bi bila moguća.

Pročitajte još...   Obustavljen izvoz junećeg i goveđeg mesa u Tursku, problemi se tek očekuju.

I Radiša Despotović iz Donjeg Crnjelova kupiće novi traktor od 160 konja.

Semberske poljoprivrednike

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Po rješenju ću dobiti 49.300 KM. Da je limit ostao na 30.000 KM kao prošle godine ne bih mogao. Tražio bih polovan da kupim u Njemačkoj ili Francuskoj. Nije ovo pomoć samo meni nego i budućim generacijama, koje će ostati na imanju. Džaba zemlja ako je nemaš čime obrađivati. Vremena su sve teža i teža, puno se radi, a nema neke dobiti, samo sastavljamo kraj s krajem, ističe Despotović.

Lakša muža

Podsticaje će ove godine iskoristiti povrtari i stočari.

Dejan Rikanović sa svoje farme muznih grla mjesečno isporuči oko 8.000 litara mlijeka. Uz pomoć podsticaja unapređuje i modernizuje proizvodnju.

Ubacili smo liniju za mužu. Investicija je vrijedna 3.000 KM, a povrata ćemo dobiti oko 30 odsto ili oko 800 KM. Sad je sve mnogo lakše. Četiri krave muzemo odjednom. Ako budemo još uspjeli da u budućem periodu nabavimo manji traktor, biće nam velika pomoć, kaže Dejan.

I ove godine obezbijeđena su dodatna sredstva da bi se izašlo u susret svim poljoprivrednicima koji su konkurisali za razne kapitalne investicije, počev od nabavke mehanizacije, izgradnje objekata, nabavke opreme u stočarskoj i prehrambenoj proizvodnji.

Pročitajte još...   Berba paprike u punom jeku, prinos ove godine veći za 10 posto
Rok pet mjeseci

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS, Zoran Maletić, kaže da su uvaženi svi zahtjevi poljoprivrednika koji su stigli na vrijeme i koji su ispunili uslove. Dodaje da je za ove namjene izdvojeno iz budžeta 17 miliona maraka.

Oko 30 odsto namijenjeno je za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva. U poređenju s Pravilnikom za kapitalne investicije u odnosu na prošlu godinu, i sva gazdinstva iznad 600 metara nadmorske visine imaju pravo na podsticajna sredstva u iznosu od 40 odsto za komercijalna i 20 odsto za nekomercijalna gazdinstva, pojasnio je Maletić.

Poljoprivrednici imaju rok od pet mjeseci da realizuju investiciju i dostave dokumentaciju resornom ministarstvu, nakon čega će im podsticajna sredstva biti isplaćena.

Svake godine povećava se broj poljoprivrednika koji investiraju u proizvodnju. Ove godine zahtjeve je podnijelo oko 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kada je podsticaje za kapitalne investicije iskoristilo 1.500 poljoprivrednika.

Izvor: Srpska Info

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?