Farma Spreča nudi pomoć BIH stočarima u nevolji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Farma Spreča nudi pomoć BIH stočarima u nevolji

Nakon objave informacije o ugroženim farmerima i proizvodnji mlijeka zbog posljedica suše u Bosni i Hercegovini, iz Farme Spreča, najveće farme muznih krava u našoj zemlji, ponudili su pomoć.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ova farma je, u očekivanju najavljene ovogodišnje suše, primijenila agrotehničke mjere i ovogodišnju žetvu završila sa odličnim rezultatima, a time i osigurala dovoljne količine kvalitetnog silažnog kukuruza. Kako ističu, bez problema njime mogu prehraniti oko 1.500 grla i ostvariti određene dodatne količine hrane kako bi imali rezerve u slučaju ovakvih neprilika i za duži vremenski period.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 24.12.2019

Svim zainteresovanim farmerima po povoljnim uslovima nude mogućnost nabavke silaže koja bi inače koristila kao rezerva svim farmama sa ozbiljnom proizvodnjom mlijeka, a u cilju očuvanja stočnog fonda i zadržavanja postojećeg broja grla i proizvodnje mlijeka.

Svi zainteresovani mogu se javiti na info@farmaspreca.ba i dobiti sve informacije.

Smanjenje broja krava najgori je mogući scenario kojim se bh. poljoprivreda stavlja u veoma tešku situaciju kada je u pitanju proizvodnja mlijeka i konkurentnost. Mljekarstvo je svijetla strana privrede u BiH i najuređeniji sektor, a istovremeno i motor razvoja poljoprivrede i sektor u kojem se otkupi 240 miliona litara mlijeka godišnje i koji zapošljava oko 14.000 farmi i porodica. Ugrožavanjem ovog sektora došlo bi do ugrožavanja svih drugih poljoprivrednih aktivnosti, poručili su iz Farme Spreča i uputili apel institucijama da isplaćuju poticaje i ubrzaju implementaciju procesa navodnjavanja.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz