Novi sistem za navodnjavanje plodnog Trebinjskog polja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Novi sistem za navodnjavanje plodnog Trebinjskog polja

Trebinjsko polje uskoro bi trebalo dobiti sistem za navodnjavanje, što će biti najveća cijelina obradive površine u bivšoj Jugoslaviji pokrivena sistemom, koji vodom preko zatvarača omogućava najsavremenije metode navodnjavanja, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Prvi radovi se očekuju za dvije do tri sedmice, a mašine će izaći na teren čim se završe nabavke potrebne hidrotehničke opreme.

Autor idejnog rješenja Duško Vujović objašnjava da će sistem premrežiti skoro 1,1 hiljada hektara obradivih površina što će poljoprivrednicima širokog prigradskog i seoskog područja stvoriti uslove za intezivniji razvoj poljoprivrede.

Prvu fazu sistema za navodnjavanje rade konzorcijum “Herc gradnja” Bileća i “Buk promet” iz Bijeljine, koji su uvedeni u posao.

U toku je nabavka vodovodnog materijala, pošto se radi o cijevovodima velikog prečnika, kojih nema u slobodnoj prodaji nego se izrađuju po narudžbi. Očekujemo da će za dvadestak dana mehanizacija biti na terenu, kaže Vujović.

Prva i najzahtjevnija faza projekta podrazumijeva izgradnju dvije pumpne stanice u “Zasad” i “Mokrom polju”, rezervoara koji će biti vodozahvat za zubački plato i ugradnju desetak kilometara glavnog transportnog cijevovoda, koji će povezivati ove hidrotehničke objekte.

Pročitajte još...   Marko Škero, jedini stanovnik trebinjskog sela

Za prvu fazu resorno ministarstvo je posredstvom kredita Svijetske banke obezbijedilo 85 odsto novca, a 15 odsto je obaveza grada Trebinja. Vrijednost ovog dijela projekta je preko pet miliona KM.

Prema Vujovićevim, riječima istovremeno će početi i realizacija druge faze, vrijedne preko tri miliona KM, u kojoj će se raditi sekundarna mreža i instalacija preostalog dijela primarnog cijevovoda, koji će na kraju formirati prsten oko Trebinjskog polja.

U toku je tender za izbor najboljeg izvođača za realizaciju druge faze, koja bi obuhvatala izgradnju glavnog transportnog cijevovoda od Zasad polja preko Pridvoraca i Aleksine Međe do razvodnog postrojenja u Petrovom polju, kao i 24 kilometra sekundarne mreže. Hidroelektrane na Trebišnjici uradile su projekat za sekundarne cijevovode, navodi on.

Novi savremeni sistem navodnjavanja koristio bi vodeni potencijal Goričkog jezera preko postojećeg vodozahvata na tunelu za Plat, a novi vodozahvat pumpna stanica u Zasad polju služiće za dopunjavanje vodom iz korita Trebišnjice za vrijeme godišnjeg remonta hidroelektrane, kad u tunelu za Plat u Hrvatskoj nema vode.

Pročitajte još...   Izložba golubova u Doboju okupila 150 najljepših golubova iz regije

Trebinjsko polje do sada se navodnjavalo uglavnom vodom sa Trebišnjice, odnosno betonskim ili zemljanim kanalima.

Jedan dio kanala je za vrijeme redovnog godišnjeg remonta Hidroeletrane na Trebišnici ostajao bez vode, što je poljoprivrednicima u ljetnjim mjescima stvaralo probleme. Poljoprivrednici su u jednom dijelu Trebinjskog polja bili prinuđeni da oranice navodnjavaju i motorima za zalivanje.

Izgradnja navodnjavanja

Ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje u Trebinjskom polju krajem jula u Trebinju su potpisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i izvođača radova.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)