Dani voća u Brčkom | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dani voća u Brčkom

U organizaciji brčanskog “Voćnog kluba”, a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, danas je u na Trgu mladih otvorena manifestacija „Dani voća“.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Na tridesetak štandova posjetioci su mogli da probaju jabuke, kruške, šljive, kako sa brčanskih voćnjaka, tako i onih iz okruženja. I ne samo to, u ponudi su bili i domaći džemovi, sokovi, te med, proizvodi od mesa, ali i tradicionalna jela i rukotvorine.

Domaće jabuke, kruške i suve šljive mamile su prolaznike i sa štanda Udruženja voćara Brčko. Predsjednik Ramiz Ribić kaže da je ova godina bila loša i za voćare. Rodom nije zadovoljan, ali se na kvalitet ne žali.

Jedne sorte je bilo u manjoj količini, dok su druge bolje rodile. Sve u svemu jedan prosječan rod smo imali ove godine. Ali uspjeli smo da  izvezemo največi dio šljive i trešnje, kaže Ribić.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Cilj ove manifestacije je bio da se pokažu potencijali Brčko distrikta posebno kada je u pitanju voćarstvo i sve ono što je vezano za ovu poljoprivrednu granu, ali i bogastvo distrikta u njegovoj različitosti i saradnji svih udruženja. Činjenica je da je voćarstvo grana poljoprivrede koju treba podići na veći nivo u distriktu, poručio je Savo Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko.

Manifestaciji je prisustvovao i Nenad Stevanović, zamjenik predsjednika opštine Osečina iz Srbije. Ova opština u zapadnom dijelu Srbije poznata je po uzgoju šljive.

Imamo preko milion stabala šljive, i polovinu izvoza mi činimo. Na manfestaciju u Brčko smo došli da sa našim prijateljima podijelimo iskustva iz oblasti voćarstva istakao je Nenad Stevanović, zamjenik predsjednika opštine Osečina.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Otkup junadi za Srbiju i Tursku

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić nije krio zadovoljstvo što je, kako kaže, pokrenuta jedna tradicija.

Ona bi trebala da bude povod ne samo za okupljanje voćara, nego i za razmjenu iskustava sa onima koji u ovoj oblasti imaju više znanja i  iskustva, kao šo su proizvođači, prerađivači, stručni ljudi.

Svi oni nam mogu pomoći da unaprijedimo ono što je prednost Brčko distrikta, a to su naši poljoprivredni kapaciteti i voćarstvo. Mi ovdje imamo uspješan sajam trešnje i ovo je način da objedinimo tu cjelokupnu ponudu u oblasti proizvodnje i prerade voća, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, nakon otvaranja manifestacije.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''