Dani voća u Brčkom | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dani voća u Brčkom

U organizaciji brčanskog “Voćnog kluba”, a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, danas je u na Trgu mladih otvorena manifestacija „Dani voća“.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Na tridesetak štandova posjetioci su mogli da probaju jabuke, kruške, šljive, kako sa brčanskih voćnjaka, tako i onih iz okruženja. I ne samo to, u ponudi su bili i domaći džemovi, sokovi, te med, proizvodi od mesa, ali i tradicionalna jela i rukotvorine.

Domaće jabuke, kruške i suve šljive mamile su prolaznike i sa štanda Udruženja voćara Brčko. Predsjednik Ramiz Ribić kaže da je ova godina bila loša i za voćare. Rodom nije zadovoljan, ali se na kvalitet ne žali.

Jedne sorte je bilo u manjoj količini, dok su druge bolje rodile. Sve u svemu jedan prosječan rod smo imali ove godine. Ali uspjeli smo da  izvezemo največi dio šljive i trešnje, kaže Ribić.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Cilj ove manifestacije je bio da se pokažu potencijali Brčko distrikta posebno kada je u pitanju voćarstvo i sve ono što je vezano za ovu poljoprivrednu granu, ali i bogastvo distrikta u njegovoj različitosti i saradnji svih udruženja. Činjenica je da je voćarstvo grana poljoprivrede koju treba podići na veći nivo u distriktu, poručio je Savo Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko.

Manifestaciji je prisustvovao i Nenad Stevanović, zamjenik predsjednika opštine Osečina iz Srbije. Ova opština u zapadnom dijelu Srbije poznata je po uzgoju šljive.

Imamo preko milion stabala šljive, i polovinu izvoza mi činimo. Na manfestaciju u Brčko smo došli da sa našim prijateljima podijelimo iskustva iz oblasti voćarstva istakao je Nenad Stevanović, zamjenik predsjednika opštine Osečina.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Dodijeljeni certifikati polaznicima obuke po “Programu samozapošljavanja u poljoprivredi na području Distrikta za 2019. godinu”

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić nije krio zadovoljstvo što je, kako kaže, pokrenuta jedna tradicija.

Ona bi trebala da bude povod ne samo za okupljanje voćara, nego i za razmjenu iskustava sa onima koji u ovoj oblasti imaju više znanja i  iskustva, kao šo su proizvođači, prerađivači, stručni ljudi.

Svi oni nam mogu pomoći da unaprijedimo ono što je prednost Brčko distrikta, a to su naši poljoprivredni kapaciteti i voćarstvo. Mi ovdje imamo uspješan sajam trešnje i ovo je način da objedinimo tu cjelokupnu ponudu u oblasti proizvodnje i prerade voća, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, nakon otvaranja manifestacije.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz