Na području Zvornika najviše mljekara i ratara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Na području Zvornika najviše mljekara i ratara

Zbog libaralizacije tržišta na području Zvornika smanjen je broj poljoprivrednika koji se bave tovom svinja i junadi, dok je u porastu broj onih koji se bave proizvodnjom mlijeka, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Rade Jokić

Najveći broj zvorničkih poljoprivrednika koji će konkurisati na raspisani konkurs za podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS bavi se ratarstvom i proizvodnjom mlijeka. Sve je manje onih koji se bave tovom svinja i junadi.

Ove godine poljoprivrednici će imati i lakši put do gradskih podsticaja gde su zbog suše olakašni uslovi za dobijanje ovih sredstava.

Milan Cvijetinović, načelnik Odeljenja za privredu i društvene djelatnosti, kaže da oko 320 poljoprivrednih gazdinstava ima uslove za podsticaje Vlade RS.

Njih 320 je aktivno, dok njih 280 nije aktivno i oni ne mogu konkurisati za regresirano dizel gorivo za obradu poljoprivrednih površina i novčanu podršku po hektaru obradivih površina. Ratarima će maloprodajna cijena biti manja od tržišne za 0,60 KM po litru. Po jednom hektaru biće odobrena količina od 20 litara goriva za površine koje su upisane u zvaničnoj evidenciji kao obradive površine. Novčani podsticaji po hektaru utvrđuju se u iznosu od 28 KM po hektaru, kaže Cvijetinović.

Jedan od najpoznatijih poljoprivrednika u Zvorniku, čija se porodica godinama unazad bavi poljoprivrednom proizvodnjom, Veselin Erić, kaže da podsticaji uvijek dobro dođu, te da od toga novca uglavnom kupuje repromaterijal.

Od toga novca nabavljamo sjemena, đubrivo, pesticide, a najveću korist imamo od regresiranog goriva. Danas su za poljoprivrednike teški tržišni uslovi pa svaka pomoć doboro dođe, ističe Erić i navodi da je dobro što je zbog suše ove godine olakšan put do lokalnih podsticaja.

Naše domaćinstvo se bavi ratarstvom i uzgojem muznih krava, dok se tovom svinja i junadi na bavimo jer nakon liberalizacije tržišta ne možemo, po prihvatljivoj cijeni, nikome da prodamo ni svinje ni junad. Takav slučaj je kod većine poljoprivrednika pa je taj vid stočarstva značajno smanjen, kaže Erić.

Pristiglo 300 zahtjeva

Za lokalne podsticaje u Zvorniku, za koje je u budžetu predviđeno 240.000 KM, pristiglo je oko 300 zahtjeva.

Zbog ovogodišnje štete koje je izazvala suša uradili smo dopunu Programa korišćenja budžetskih sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede. Zato smo granice u obimu proizvodnje smanjili i tako dali šansu većem broju poljoprivrednika da mogu da ostvare podsticajna sredstva iz gradskog budžeta tako da smo već dobili oko 300 zahtjeva poljoprivrednih gazdinstava, naveo je Cvijetinović.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju