Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU
Agro vijesti

Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU

Federacija BIH usporava izvoz jaja
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele. to je uslov za odobravanje izvoza konzumnih jaja u Evropsku uniju.

Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti.

Pročitajte još...   Svjetski dan pčela - zašto je važno podizanje svijesti o njihovom značaju u ljudskoj ishrani?

Ministar Košarac pozdravio je aktivnosti koje je Republika Srpska realizovala na ovom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU.

Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju, poručio je ministar Košarac.

On je naglasio da su u međuvremenu ispunjeni ostali uslovi EU u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zaključio je ministar Košarac.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica