Kobilje mlijeko iz Semberije | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Kobilje mlijeko iz Semberije

Kobilje mlijeko
Kobilje mlijeko porodice Simić iz Semberije, u ergeli u selu Velika Obarska posebno je traženo posljednjih mjeseci. Obzirom da se koristi kao lijek za plućne bolesti.
Kako se proizvodi kobilje mlijeko?

Dvadesetpetogodišnji Borko Simić nakon završene srednje poljoprivredne škole nastavio je porodičnu tradiciju. Te kao jako mlad preuzeo brigu o ergeli konja u semberskom selu Velika Obarska. Simići su postali nadaleko poznati po proizvodnji kobiljeg mlijeka. Koje je, posebno sada u vrijeme pandemije, veoma traženo, imajući u vidu da se koristi kao lijek za plućne bolesti.

Sad je veća potražnja nego inače. Po sadašnjim receptima može popiti jedan dec ujutro, jedan dec uveče ili samo jutrom dec, a ne više, u liječenju plućnih bolesti i ostalih vezano za ovaj virus ko ima problema s plućima.

Litar kobiljeg mlijeka košta od 30 do 40 KM. Proizvodnja je zahtjevan proces i količine mlijeka koje daje kobila znatno su manje u odnosu na kravlje.

Kobilje mlijeko može dnevno da se proizvede litru, litru i po uz prisustvo ždrijebeta. Ima jedan i po odsto mliječne masti i koristi se za plućne bolesti, njegu lica i ostalo. Prodajemo na području čitave BiH. Takođe i šaljemo brzom poštom i za inostranstvo. Gdje je najdalje otišlo? Austrija, Njemačka, Švajcarska i tako dalje.

Na imanju Simića, pored konja, imaju i ovce i koze. Borkov otac, Dragan, posebno je ponosan jer su njegova djeca privržena selu i žele nastaviti porodični posao.

Volimo svi porodično, tako da nas po tome i znaju ljudi.

Na ergeli konja trenutno imaju dvije kobile, tri ždrijepca i dvoje ždrebadi, a u planu je i proširenje farme.

Pročitajte još...   Uplaćena premija za mlijeko i kontrolu stočne hrane

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji