Finansijska injekcija za spas domaće proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Finansijska injekcija za spas domaće proizvodnje

Na račune ratara u Srpskoj, koji su uveliko počeli sa žetvom, u narednih dvadesetak dana trebalo bi da legne deset miliona maraka, kao vid podrške zbog teških uslova i skupe proizvodnje, ali i neizvjesnosti, jer još nema naznaka kolika bi mogla biti otkupna cijena hljebnog žita.

Rekao je to juče pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić i dodao da će novac poljoprivrednicima biti doznačen najkasnije do 15. jula.

Na zadovoljstvo svih ovogodišnji kvalitet i prinos pšenice je odličan, istakao je Lalić nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika i mlinsko-pekarskog sektora, a Srpska ima dovoljno skladišnih kapaciteta, koji će za ratare biti besplatni do 1. avgusta.

– Proizvođači će do tada moći da prate cijenu pšenice, da vide da li će rasti, odnosno da li mogu da je prodaju negdje za bolju cijenu ili tu gdje su je i lagerovali – kazao je Lalić i podsjetio da podsticaj ministarstva iznosi 580 KM po hektaru.

Prema riječima predsjednika Udruženja mlinara RS Zorana Kosa pšenica je berzanska roba i na nju se mnogo ne može uticati, ali ohrabruje činjenica da je ovogodišnji prinos dobar.

– Mlinare najviše zanima zaštita domaće proizvodnje, jer se uvozi brašno, najvećim dijelom iz Srbije, po nižim cijenama i to nam pravi problem. Zanima nas i kvalitet, da to budu sorte sa većim procentom proteina, kao i da se stimulacija proizvodnje pšenice vrši po kvalitetu, a ne količini – rekao je Kos.

Pročitajte još...   Usvojen "Strateški plan ruralnog razvoja BiH", odblokirano 30 miliona eura

Da ovogodišnja pšenica obećava i rodom i kvalitetom tvrdi i vlasnik preduzeća “Gold MD” Goran Mitrović iz Donjeg Žabara, koji se ratarskom proizvodnjom bavi na oko hiljadu hektara.

– Višegodišnja ulaganja u mehanizaciju i kapitalne investicije, za šta resorno ministarstvo daje podsticaje sada pokazuju pozitivne rezultate u proizvodnji. Agrarni budžet je dosta veliki, shodno ukupnom budžetu i nijedna država ne može mnogo uticati na cijenu pšenice, ali može ratarima poboljšati uslove proizvodnje – rekao je Mitrović.

Predstavnik firme “Jelena” iz Kozarske Dubice, koja se bavi proizvodnjom sjemena i ratarskom proizvodnjom Marko Vlajsević istakao je da je žetva na području ove opštine završena na oko 50 odsto parcela, a da su prinosi negdje i do devet tona po hektaru.

– Cijena pšenice trenutno na svjetskim tržištima iznosi možda 0,35 KM po kilogramu. Smatram da će se cijena kretati do 0,40 KM – kazao je Vlajsević i dodao da će cijena opravdati troškove ovogodišnje proizvodnje. On očekuje da će mlinari u Srpskoj cijenu odrediti do 1. jula.

Pročitajte još...   Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka

Poljoprivrednici u najvećoj žitnici Srpske, prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Save Bakajlića, neće pristati na cijenu nižu od 0,43 KM po kilogramu pšenice.

– Prinosi se kreću i do sedam, osam tona po hektaru, a ima i 4,5 tona po hektaru. Svi treba da se uključe u rješavanje pitanja cijene pšenice, jer će u suprotnom, kako je naveo, poljoprivrednici izaći na ulice – istakao je Bakajlić.

Polisa

Saša Lalić je istakao da još nije sagledana šteta u poljoprivredi od vremenskih nepogoda proteklog vikenda te naglasio da je na ekstremne promjene gotovo nemoguće uticati, zbog čega su ove godine izdvojena velika sredstva za sufinansiranje polise osiguranja.

– Svakom poljoprivredniku koji osigura svoju proizvodnju 60 odsto sredstava obezbjeđuje ministarstvo, a u određenom procentu osiguranje pomažu i mnoge lokalne zajednice. Kada je riječ o višegodišnjim zasadima, ove godine smo dali značajno veću podršku, odnosno obezbijedili smo povrat 70 odsto uloženih sredstava – dodao je Lalić.

 

(glassrpske.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko