Glodari stvaraju probleme usjevima u Semberiji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Glodari stvaraju probleme usjevima u Semberiji

Poljoprivrednicima u Semberiji, od kraja prošle godine, sve više problema na usjevima prave glodari. Najviše ih je na oranicama pod lucerkom, a ima ih i u plastenicima.

U plastenicima već ima glodara i ukoliko se na vrijeme ne postave mamci u aktivne rupe, miševi bi mogli napraviti veliku štetu u rasadničkoj proizvodnji, uništavajući sjeme povrća koje nije jeftino.

Samo jedan par miševa u toku noći može da uništi nekoliko hiljada sjemenki, kažu povrtari.

Svake godine imamo štetu 3 do 5%. Mi smo već preduzeli neke mjere protiv glodara, razbacili smo otrove prije sadnje. Sadimo uvijek više za onoliko koliko nam odnesu glodari – priča Mladen Lazić, povrtar iz Golog Brda.

Voćari su imali veću štetu prethodnih godina jer nisu obrađivali zemlju između redova voća pa su se glodari namnožili.

Mi smo se vratili starom dobrom freziranju voćnjaka i odmah se populacija glodara smanjila. Čak su i evropski voćari krenuli sa takvim operacijama – ističe Darko Milošević, voćar iz Tutnjevca.

Najviše glodara ima na oranicama zasijanim lucerkom. Dušan Stjepanović iz Kojčinovca obišao je svoje parcele, ali nije primjetio njihovo veće prisustvo.

Možda je razlog ova zima bez snijega. Јer oni se ispod snijega griju i više skrivaju. Možda je veliki minus razlog što se puno ne pojavljuju – navodi Dušan.

Hemijske mjere suzbijanja treba obaviti na parcelama gde brojnost prelazi prag štetnosti mamcima na bazi cinkfosfida i bromadiolona.

Pročitajte još...   Railići- primjer uspješne poljoprivredne porodice

Mamce je potrebno stavljati u naseljene, aktivne rupe i zatrpati ih.

Po jedan meki ubmamac ubacimo u rupu, zatrpamo ga zemljom i tako vršimo uništenje. Ako je neki jak napad ne moramo primjenjivati hemijska sredstva za uništenje glodara. Možemo jednostavno praviti drvo u obliku slova T gdje će ptice da se odmaraju i gdje će one da vrše uištenje prirodnih neprijatelja, miševa i voluharica – objasnio je agronom Stanko Tadić.

Suzbijanje glodara je potrebno izvršiti kako na parcelama, tako i na međama, njivskim putevima i u blizini parcela gdje se uočavaju rupe od glodara.

Pročitajte još...   Izgradnju drinskog nasipa sprečavaju vlasnici parcela u Janji

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM

Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika