Osnovano Regionalno udruženje uzgajivača svinja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Osnovano Regionalno udruženje uzgajivača svinja

Da bi se organizovali i unapredili svinjogojstvo, u Gradišci je formirano Regionalno udruženje uzgajivača svinja. 

Novoformirano udruženje okupljaće uzgajivače svinja iz Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora. Predhodne godine, uzgajivači iz ove regije nisu imali problema sa plasmanom.

Cilj republičkog udruženja je da organizacija dopre do najsitnijeg uzgajivača svinja i da se čuje i njegov glas. Da bi to uspjeli bilo nam je potrebno da organizujemo regionalno udruženje, preko koga će se dalje čuti interes i cilj najmanjeg proizvođača, rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Povoljnom ambijentu za domaće uzgajivače značajno su doprinijele preventivne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  na suzbijanju afričke kuge kod svinja. Od ove godine mogže se očekivati izvoz jer je ukinuta obavezna vakcinacija protiv klasične kuge svinja.

Republika Srpska je ukinula tu vakcinaciju 31.12.2019.godine i od ove godine kreće pasivan i aktivan nadzor, kao jedna od obaveza za uvid Evropske komisije za davanje mogućnosti za izvoz u Evropsku uniju. Ukidanje vakcinacije sada po automatizmu uključuje izvoz u zemlje CEFTA sporazuma, otkočili smo proces i omogućili da se nastavi izvoz, relkao je pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević. 

Tokom dogovora o nacrtu pravilnika za raspodjelu sredstava od podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je mnoge prijedloge Republičkog udruženja svinjogojaca uvažilo i uvrstilo u pravilnik.

Problema je uvijek bilo, ali mi smo tu da te probleme rješavamo, već smo dogovorili određene sastanke za skorije vrijeme gdje ćemo definisati još neke pravce i korake kako bi rješavali određene poteškoće u ovoj oblasti. Što se tiče ovog sektora u posljednje dvije do tri godine postoji tendencija ukrupnjavanja u svinjarstvu, da se farme ukrupnjavaju, to pokazuju naši podaci u uzgojnim registrima.

Definitivno ova proizvodnja i ovaj sektor imaju veliki potencijal u Republici Srpskoj na kojem ćemo raditi i gdje ćemo, određene pravce još pokušati ojačati, da pored dosadašnje podrške, damo i smjernice kada je u pitanju ispitivanje stočne hrane, veterinarske mjere i ostale aktivnosti, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku