Podsticaje gubili zbog svjetla na semaforu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podsticaje gubili zbog svjetla na semaforu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske mijenja praksu dodjele podsticaja za poljoprivrednu mehanizaciju, a na koju su brojni poljoprivrednici imali velike zamjerke.

Naime, prošle godine novac po ovom osnovu dobili su oni koji su prvi podnijeli zahtjev. Mnogi su zbog banalnih razloga u samo nekoliko minuta ostali kratkih rukava.

Mislimo da će se praksa kakva je bila u prethodnoj godini zaobići. Zaista ni u kojem slučaju se ne možemo pomiriti s tim da je neko ko preda pet minuta ranije zahtjev vredniji pažnje od nekog ko je malo zakasnio i koga je zaustavilo crveno svjetlo na semaforu – kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Jedna od novina u ovoj oblasti je i to da oni koji su ostvarili pravo na podsticaje u prošloj, neće moći aplicirati u ovoj godini. Tačnije morati će jednu godinu pauzirati.

Pročitajte još...   U Bijeljini postavljen makroogled kukuruza sa 65 vrsta hibrida

Prema riječima Borisa Pašalića, resornog ministra, traženo je najpravičnije rješenje.

Kako god da uradimo, prema nekima nije fer, ali na nama je da procijenimo šta će nam dati bolji efekat. Imali smo prošle godine nekih 220 prijava za traktore, a 90 proizvođača je dobilo podsticaj. Tako smo došli u situaciju da imamo 90 zadovoljnih, a 130 nezadovoljnih korisnika. To nam nije cilj. Želimo da mjera uspije.

On je kazao kako će podsticaji za nabavku mehanizacije u ovoj godini biti najmanje tri miliona maraka, što je znatno veća suma nego prošle godine, kada su iznosili 2,2 miliona KM.

Pročitajte još...   Da li će proizvođači duvana odustati od ugovorene proizvodnje za 2020?

Inače, u Ministarstvu poljoprivrede danas su održane završne konsultacije u vezi s pravilnikom za podsticaje u 2019. godini. Poljoprivrednici su izašli nikad zadovoljniji.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku