Nedjelja , August 18 2019
Početak / Agro vijesti / Tovljeni pilići sve teži

Tovljeni pilići sve teži

Prosječna težina pilića koji se tove isključivo za potrebe ishrane, odnosno brojler pilići, raste iz godine u godinu, a u javnosti se stalno vodi polemika o razlozima.

Dok su potrošači uvjereni da je razlog “kljukanje” pilića hormonima, proizvođači to negiraju i tvrde da je posrijedi kvalitetnija ishrana i tehnologija.

Ipak, ugledni časopis “Ekonomist” objavio je članak upravo na temu konstatnog rasta težine brojlera. Koristili su i podatke iz naučnog rada četiri profesora. Profesori Zidof MJ, Šnajder BL, Kerni VL, Korver DR i Robinson FE objavili su naučni rad “Rast, efikasnost i prinos komercijalnih brojlera iz 1957, 1978. i 2005. godine”. Došli su do “nevjerovatnih” zaključaka.

Povećava se težina pilića

Tako su objavili da je težina brojler pilića starosti od 56 dana 1957. godine iznosila 900 grama. 1978. godine – 1,8 kilograma, a 2005. godine – 4,2 kilograma. Dakle, za 48 godina težina brojler pilića porasla je za čak 3,3 kilograma.

Uzgajivači brojler pilića u Bosni i Hercegovini ne vjeruju u ove podatke i kažu da se na našem tržištu uzgajaju brojler pilići starosti do 41 dan.

Težina utovljenog pileta kod nas, ali i u Evropi, je oko 2,3 kilograma – uvjerava izvršni direktor “Perutnine” Srbac Velibor Popović.

Normalan proces

On, ipak, kaže da su sada pilići koji se tove isključivo za ishranu teži nego prije. Ali da je to normalan proces.

Zahvaljujući tehnološkom procesu i kvalitetnijoj ishrani povećana je težina pilića. Odgovorno tvrdim da se ne daju hormoni. Mi svakodnevno na proizvodnoj liniji imamo veterinara koji sve nadgleda.

Po njegovim riječima, dokaz da je sve regularno jeste i to da je proizvođačima iz Bosne i Hercegovine dozvoljeno da izvoze na tržište Evropske unije.

Na pitanje koja je razlika između piletine industrijskih velikih proizvođača i one iz domaće radinosti, Popović kaže da su u pitanju uslovi uzgoja.

Mnogi imaju pogrešnu percepciju. Smatraju da je piletina iz domaće radinosti kvalitetnija. Ali kada je takav proizvođač svoje meso analizirao na salmonelu.

Izvor: Srpskainfo.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Piletina iz BiH još uvijek “na čekanju” dozvole za izvoz

Domaći proizvođači pilećeg mesa, uprkos obećanjima vlasti BiH, i dalje čekaju zeleno svjetlo za plasman …