Haos u Briselu: Poljoprivrednici pale gume, traktori blokirali saobraćajnice | Agroportal.ba
Agro vijesti

Haos u Briselu: Poljoprivrednici pale gume, traktori blokirali saobraćajnice

Bijesni poljoprivrednici zapalili su danas u Briselu hrpe guma u znak protesta zbog konkurentnih niskih cijena u supermarketima i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Više od 900 traktora blokiralo je dijelove Brisela nedaleko od lokacije na kojoj se danas sastaju ministri poljoprivrede Evropske unije kako bi razgovarali o krizi u sektoru poljoprivrede.

Interventna policija u glavnom gradu Evropske unije ispalila je vodene topove na demonstrante koji su ih gađali flašama i jajima.

Seljaci su policiju gađali i gnojivom te narandžama.

Jedan je farmer prekrio saobraćajnicu u blizini stanice Maelbek slamom, a potom su ljutiti demonstranti zapalili dio slame. Jajima gađaju i zgradu Leks, jednu od evropskih institucija u blizini Šumanova trga.

Pročitajte još...   Rade Grbić - ogorčen završio voćarsku proizvodnju

Dim se osjeća u blizini mjesta gdje je policija koristila vodene topove za razbijanje protesta. Za odbranu evropskih institucija od demonstranta koristili su bodljikave žice i betonske barijere.

Nekoliko traktora probilo je jednu barijeru.

Neki demonstranti su slikovito opisali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, polagane smrti poljoprivrede.

“Kao dijete sanjaš o tome, a kao odrastao čovjek umreš od toga”, rekao je jedan seljak, prenosi Jutarnji list.

Protest od ranog jutra prouzrokovao je poremećaj u javnom prevozu, pa je tako nekoliko tunela, saobraćajnica i metro stanica zatvoreno za javnost.

Pročitajte još...   Semberija planira da zasije 17.470 hektara

Poljoprivrednici protestuju širom Evrope, pozivajući na bolje prihode, manje birokratije i osuđujući nepoštenu konkurenciju jeftine ukrajinske robe koja se uvozi kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima.

Takođe se žale zbog strogih pravila o zaštiti okoline.

Protest poljoprivrednika, koji su se proširili Evropom, dolaze u trenutku kada se vidi da bi krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju sve veće biračko tijelo, mogla nizati uspjehe na izborima za Evropski parlament u junu.

Protestuje se i u Madridu gdje su seljaci iz cijele Španije duvali zviždaljke, udarali bubnjeve i zvonili pozivajući EU da smanji birokratiju i odustane od nekih izmjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP).

 

 

(agencije)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji