U Hercegovini počinje proizvodnja pčelinjeg otrova | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Hercegovini počinje proizvodnja pčelinjeg otrova

Pčelari iz Hercegovine počinju s proizvodnjom pčelinjeg otrova, koji se, prema posljednjim studijama, pokazao kao efikasan u borbi s najtežim oblikom karcinoma dojke.

U sklopu studije koju su u saradnji proveli Institut za medicinska istraživanja Heri Perkins i Sveučilište Zapadne Australije korišten je otrov od 312 medonosnih pčela i bumbara kako bi se istražila njegova antikancerogena svojstva na kliničke podtipove raka dojke, među kojima i trostruko negativan rak dojke (TNBC), kod kojega su mogućnosti liječenja ograničene.

TNBC je rijedak oblik raka dojke i čini samo od 10 do 15 odsto svih slučajeva, naveo je Institut. Naime, mehanizmi koji tu vrstu raka podstiču na rast i dijeljenje uglavnom su nepoznati i zbog toga se ta vrsta raka veoma teško liječi, piše Večernji.

Trenutno nema klinički efikasnih ciljanih tretmana za TNBC, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

Ustanovili smo da je pčelinji otrov izuzetno moćan. Otkrili smo da melitin uspijeva u potpunosti uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta.

napisala je dr Kiara Dafi, voditeljica ovog projekta.

Pročitajte još...   Veliki protest u Poljskoj: 70.000 poljoprivrednika blokiralo puteve do Varšave

Pozitivna svojstva pčelinjeg otrova u farmaceutskoj industriji nisu nepoznata, međutim, rezultati spomenutog istraživanja svakako će povećati potražnju za ovim proizvodom.

Na području BiH do sada nije bilo masovnije proizvodnje pčelinjeg otrova, međutim, već od idućeg proljeća ta bi se situacija mogla promijeniti.

Naime, Savez hercegovačkih pčelara “Kadulja”, uz podršku “Sweden/USAID FARMA II” projekta, završio je četiri treninga za obuku većeg broja svojih članova za proizvodnju pčelinjeg otrova.

Međutim, zbog velikog zanimanja potencijalnih proizvođača planira se održati još nekoliko predavanja.

Već decenijama pčelari iz Hercegovine proizvode med, ali proizvodnja pčelinjeg otrova je nešto novo u Bosni i Hercegovini. To je vrlo zahtjevan proces, ali cijena proizvoda vrlo je visoka, 40.000 KM po kilogramu, i to ga čini vrijednim uloženog truda. Nadalje, to ne utiču na proizvodnju meda.

kaže predsjednik Saveza pčelara “Kadulja” sa sjedištem u Ljubuškom Dobro Zovko.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM