Hrnjić u Stocu: Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Hrnjić u Stocu: Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Stolac gdje je razgovarao s dopredsjedavajućim Gradskog vijeća Stoca Kazimirom Ragužom, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Na sastanku u Gradskoj upravi razgovarano je o poljoprivredi i razvojnom potencijalu Stoca i regije, kao i programima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s posebnim akcentom na suradnju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ministar Hrnjić je tokom boravka u Stocu posjetio Zadrugu “Hercegovka”, Poljoprivredno gazdinstvo “Bartoli” i Vinariju “Erovino – Markant”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još...   U BiH zakomplikovali i brendiranje, malo proizvoda sa međunarodnom oznakom kvaliteta

Takođe, učestvovao je i na javnoj tribini “Budućnost hercegovačke poljoprivrede – poljoprivredna proizvodnja nema alternativu”.

Kako je navedeno, na tribini je ukazano na potrebu izmjene određenih mjera u programima podrške poljoprivredi s ciljem unapređenja sektora poljoprivrede u Federaciji BiH.

Tokom tribine analizirano je i trenutno stanje, te potrebe i potencijali u svrhu strateškog pristupa održivom razvoju.

– Poljoprivredni proizvođači i prerađivači od prošlog tjedna mogu aplicirati i za mjere u okviru modela ruralnog razvoja, za nabavku neophodne mehanizacije, opreme za biljnu i animalnu proizvodnju, nabavku rasplodne stoke, izgradnju objekata, višegodišnjih nasada i drugih mjera definiranih programom i pravilnikom – kazao je ministar Hrnjić.

Pročitajte još...   Zabrana uvoza svježe govedine u BiH

Naglašeno je da programi podrške resornog federalnog ministarstva imaju za cilj razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje te da će ove godine u tu svrhu biti izdvojeno rekordnih 175 milijuna KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

 

(avaz.ba)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj