Hrvati zbog sloma proizvodnje kupuju šljive, džemove i pekmeze proizvedene u BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Hrvati zbog sloma proizvodnje kupuju šljive, džemove i pekmeze proizvedene u BiH

Krenuo izvoz šljive iz BiH

Kako se navodi, hrvatska polja šljive su zapuštena i proizvodnja bilježi veliki pad što znači da potrebe ne mogu biti zadovoljene bez uvoza. Posljednjih su godina mnoge velike hrvatske kompanije odustale od šljive zbog različitih tržišnih poremećaja, piše Slobodna Dalmacija.

Za razliku od Hrvatske čija proizvodnja šljiva ne pokazuje znakove oporavka i rasta, susjedne zemlje poput Srbije, BiH, pa i Sjeverne Makedonije, ali i Rumunije uspješno razvijaju svoju proizvodnju, te osim konzumne šljive sve više plasiraju i izvoze različite proizvode na bazi ovog voća – od rakije, sušenih šljiva, kompota do pekmeza.

rekao je stručnjak Miroslav Kuskunović.

Pročitajte još...   Posljedice korone: Pomoć Vlade Srpske očekuju i živinari

Kako je rekao, proizvodnja u BiH se kreće od 150.000 do 200.000 tona, Srbija proizvodi oko 500.000 tona šljiva, dok je Rumunija također na 500.000 tona.

Za veliki izvoz u Hrvatsku odgovorna je i dobra ovogodišnja berba. Naša zemlja je postigla dobar uspjeh po izvezenim količinama u zemlje Evropske unije, a naša šljiva je prvi put stigla i do Švedske i Danske.

Pročitajte još...   Poziv na informativne sastanke za potencijalne podnosioce prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u okviru projekta EU4Business

Također, liberalizacija granica EU prema izvoznicima bh. voća također je važna karika u lancu uzroka odličnog stanja za naše proizvođače.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)