Ilegalni proizvođači su velika opasnost za jagodare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ilegalni proizvođači su velika opasnost za jagodare

Zaustavljanjem vegetacije odnosno pojavom niskih temperatura, kod većine poljoprivrednika staju i neki intenzivni poslovi. Osim kod proizvođača sadnog materijala jagode.

Naime, rasadnici koji proizvode frigo sadnice jagode počinju tek sa ubiranjem svojih plodova odnosno sadnica. Vađenje, pranje, klasiranje i pakovanje frigo sadnica se radi u fazi mirovanja bilja.

Redakcija našeg portala se proteklih nekoliko dana uputila u posjetu dva registrovana rasadnika za proizvodnju frigo sadnica jagode. 

Riječ je o firmama Fruit Prom doo iz Koraja i Prva Brazda iz Čelića. Zajedno sa njihovim predstavnicima smo obišli proizvodnje površine, prerađivačke kapacitete, kao i rashladne komore za čuvanje frigo sadnica. Upoznali smo se sa problemima koji se susreću u ovoj proizvodnji.

Jako teška godina u poljoprivedi je bila sezona 2018. Bila je teška godina za proizvodnju ploda jagode te za proizvodnju sadnog materijala. Imali smo jako loše vremenske prilike. Jako kišno proljeće, sa dosta bolesti u samim počecima proizvodnje. Poslije je i jako sušan period otežao proizvodnju sadnica. Iako suočeni sa ovim problemom, proizveli smo preko 400 000 kvalitetnih frigo sadnica jagode. One su naravno zdravstveno i sortno čiste, za što imamo dokaz od strane poljoprivrednog instituta.

Kazala nam je Zijada Šadić, rukovodilac proizvodnje u firmi Fruit Prom.

Pročitajte još...   Moguće investicije za integrisani razvoj koridora rijeka Save i Drine

Otežana proizvodnja i plasman sadnica

Pored gore navednih razloga za otežanu proizvodnju i plasman sadnica, ove godine na širem području Općine Čelić  se pojavio veliki broj ilegalnih proizvođača sadnog materijala. Njihovi proizvodi su bez ikakvih analiza, nadzora stručnih i ovlaštenih institucija. Ova proizvodnja se zasniva na proizvodnji sadnica jagode iz rodnih nasada, slabe kondicije i kvaliteta. Ovim putem želimo da obavijestiti širu javnost da obratite pažnju od koga i kakve sadnice kupujete. Kupovinom ilegalnih sadnica možemo napraviti velike probleme kako sa bolestima i štetočinama, pa čak i do uništavanja cijelog nasada jagode. 

Rekao je za naš portal je kooperant PZ Prva Brazda gosp. Mustafa Mešković. 

Pročitajte još...   Proljećna sjetva u Republici Srpskoj: Manje žita, krompira, jagoda...

Apelujemo naše čitaoce da obratite pažnju pri kupovini sadnica, te da kupuje samo od registrovanih preduzeća za proizvodnju i promet sadnica.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Domaća soja dobija podršku

Agro vijesti

Nisu glasali za prelevmane, a evo i zašto