Ilegalni proizvođači su velika opasnost za jagodare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ilegalni proizvođači su velika opasnost za jagodare

jagoda

Zaustavljanjem vegetacije odnosno pojavom niskih temperatura, kod većine poljoprivrednika staju i neki intenzivni poslovi. Osim kod proizvođača sadnog materijala jagode.

Naime, rasadnici koji proizvode frigo sadnice jagode počinju tek sa ubiranjem svojih plodova odnosno sadnica. Vađenje, pranje, klasiranje i pakovanje frigo sadnica se radi u fazi mirovanja bilja.

Redakcija našeg portala se proteklih nekoliko dana uputila u posjetu dva registrovana rasadnika za proizvodnju frigo sadnica jagode. 

Riječ je o firmama Fruit Prom doo iz Koraja i Prva Brazda iz Čelića. Zajedno sa njihovim predstavnicima smo obišli proizvodnje površine, prerađivačke kapacitete, kao i rashladne komore za čuvanje frigo sadnica. Upoznali smo se sa problemima koji se susreću u ovoj proizvodnji.

Jako teška godina u poljoprivedi je bila sezona 2018. Bila je teška godina za proizvodnju ploda jagode te za proizvodnju sadnog materijala. Imali smo jako loše vremenske prilike. Jako kišno proljeće, sa dosta bolesti u samim počecima proizvodnje. Poslije je i jako sušan period otežao proizvodnju sadnica. Iako suočeni sa ovim problemom, proizveli smo preko 400 000 kvalitetnih frigo sadnica jagode. One su naravno zdravstveno i sortno čiste, za što imamo dokaz od strane poljoprivrednog instituta.

Kazala nam je Zijada Šadić, rukovodilac proizvodnje u firmi Fruit Prom.

Pročitajte još...   Satnica 8,8 evra, stan i hrana za branje jagoda i malina

Otežana proizvodnja i plasman sadnica

Pored gore navednih razloga za otežanu proizvodnju i plasman sadnica, ove godine na širem području Općine Čelić  se pojavio veliki broj ilegalnih proizvođača sadnog materijala. Njihovi proizvodi su bez ikakvih analiza, nadzora stručnih i ovlaštenih institucija. Ova proizvodnja se zasniva na proizvodnji sadnica jagode iz rodnih nasada, slabe kondicije i kvaliteta. Ovim putem želimo da obavijestiti širu javnost da obratite pažnju od koga i kakve sadnice kupujete. Kupovinom ilegalnih sadnica možemo napraviti velike probleme kako sa bolestima i štetočinama, pa čak i do uništavanja cijelog nasada jagode. 

Rekao je za naš portal je kooperant PZ Prva Brazda gosp. Mustafa Mešković. 

Pročitajte još...   Poljoprivrednici iz Sanskog Mosta traže zabranu nomadske ispaše

Apelujemo naše čitaoce da obratite pažnju pri kupovini sadnica, te da kupuje samo od registrovanih preduzeća za proizvodnju i promet sadnica.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH