Šumokradice ne miruju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šumokradice ne miruju

Prošle godine je u Srpskoj oduzeto šumskih drvnih sortimenata u ukupnoj količini od 2.119 metara čija vrijednost se procjenjuje na 182.838 KM.

šumokradice

Šumski drvni sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu. Kontrolama je utvrđeno da isti nisu žigosani, nisu obrojčeni, ili nedostaje prateći otpremni iskazi. To ukazuje da je riječ o bespravnoj sječi, saopštili su iz Inspektorata RS.

Pročitajte još...   Brčanske pilane bez trupaca, a radnici bez posla

Takođe, nadležnim Policijskim upravama i tužilaštvima upućen je značajan broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima. Za iste je potrebno provesti dodatne istrage.

Najčešće utvrđeni propusti u oblasti šumarstva odnosili su se na ispunjenost uslova za izvođenje radova, žigosanost, obrojčenost i snabdjevenost otpremnim iskazom šumskih sortimenata.

Republička šumarska inspekcija je lani obavila 1.709 kontrola. Od čega su u 725 ili 42 odsto utvrđene nepravilnosti.

Pročitajte još...   Intervju Ljiljana Zenunović, šef Pododjeljenja za Šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH

Subjektima kontrole izrečeno je 640 upravnih mjera s ciljem otklanjanja nepravilnosti. Dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 551 prekršajni nalog u vrijednosti od 750.500 KM. Takođe su podnesene tri prekršajne i četiri krivične prijave.

 

Izvor: Srpskainfo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija