Ilija Kovačević, začetnik proizvodnje voća kod Gradiške | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Ilija Kovačević, začetnik proizvodnje voća kod Gradiške

Zasadom na sedam dunuma Ilija Kovačević je najveći proizvođač jagoda u Turjaku pod Kozarom, te ove sezone očekuje rod od desetak tona, što je za njega veoma stimulativno, piše srpskainfo.com

Karakteristično je da se Kovačević prvi u turjačkom kraju opredjelio za intenzivnu proizvodnju jagoda. To je značajna novost u poljoprivredi ovog kraja poznatog po velikoj proizvodnji jabuke, kruške, šljive i drugih, tradicionalnih voćnih vrsta.

Živio sam nekoliko godina u okolini Laktaša, među mještanima koji decenijama uspješno proizvode jagode. Za mene to je bila nepoznata grana poljoprivrede, ali sam bio veoma znatiželjan i uporan da od njih naučim kako se proizvode jagode, opisao nam je Kovačević svoja prva iskustva u ovoj djelatnosti.

On kaže da je uporedo koristio i literaturu te mnogo čitao o jagodarstvu.

Znanje je najveći kapital. To sam shvatio već na početku jer bez stalnog praćenja stručnih dostignuća, ne može se mnogo postići. Proizvodnja ovog slatkog voća me opčinila i to radim sa velikom ljubavlju, upornošću i strpljenjem, veli Kovačević koji se, poslije povratka na zapuštenu očevinu u Turjaku posvetio proizvodnji jagode.

U potpunosti je ovladao tehnologijom, a više puta je nagrađivan na skupovima najuspješnijih jagodara u Slatini i drugim mestima u regionu. Smatra da je Potkozarje veoma pogodno za ovu proizvodnju zato što je prioroda veoma darežljiva i mnogo zdravija nego u ravničarskim krajevima.

Moji jagodnajci su visoko na obroncima Kozare, gotovo u divljini gdje nema mnogo štetnika. Zasade tretiram protiv plemenjače i lisne uši prije faze cvjetanja, a poslije toga uopšte ne upotrebljavam hemiju. Zato su jagode ovdje veoma zdrave, mirišu i slatke su. Parcele prekrivam slamom koja zadržava vlagu i štiti sadnice koje ne dotiču prljavo tlo, opisuje Kovačević iskustva u proizvodnji jagoda.

Sočne plodove bere već petnaestak dana, a plasman za njega ne predstavlja problem.

Kupci svakodnevno dolaze na kućni prag, među njima su komšije iz Turjaka, ali i stanovnici okolinih sela. Svakodnevnog angažujem po nekoliko radnika i sve što uberemo tokom dana, naveče prodam. Dolaze i kupci iz Gradiške, jer su cijene niže nego na pijaci ili u trgovinama, dvije marke po kilogramu, a sitniji plodovi su marku i po, rekao je Ilija Kovačević koji živi sam, nema porodicu ali ga to ne sputava da bez bilo čije pomoći radi i proizvodi dovoljno za svoje potrebe. On je postao uzor u svome kraju.

Zadovoljan je zaradom od jagoda, mada proizvodi i luk, krompir, kratavac, svakojako povrće, voće, uzgaja stoku. Ilija svojim primjerom pokazuje da se u selu, vrijednim rukama i dobrim planiranjem može mnogo proizvesti, a od svoga rada lijepo živjeti.

Pročitajte još...   Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Ovaj vrijedni mještanin Turjaka je svoje njive koje godinama nisu obreađivane, do prije nekoliko godina zarasle u korov, pretvorio u ogledne parcele na svoj te ponos cijelog sela.

Stimulativna djelatnost

Proizvodnja jagode poljoprivrednicima donosi prvi novac u sezoni. Zarada je dobra, a ulaganja nisu velika i vraćaju se već sa punim rodom, za godinu dana, smatraju stručnjaci.

Za jagodu su najpovoljniji položaji koji nisu izloženi vjetru i akumulaciji hladnog vazduha. Za rane sorte najbolji su južni predjeli, gdje se ne javljaju kasni proljetni mrazevi, jer je tu ranije sazrevanje za desetak dana nego na sjeverne predjele, kažu stručnjaci za jagodu.

Napominju da sjeverne i istočne položaje treba koristiti za srednje rastuće, a sjeverne i ravničarske površine za aksne sorte jer tada nema opasnosti od mrazeva. Jagoda se lako prodaje, a velike su i mogućnosti za izvoz na rusko tržište.

Pročitajte još...   "Malim proizvođačima prijeti nestanak" - Neopravdan strah ili realna prijetnja?

Stručnjaci kažu da bi u jagodarstvu bilo više poljoprivrednika kada bi bilo više sistema za navodnjavanje i domaćeg sadnog materijala.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH

Komentariši