Investicije u Hercegovini neophodne (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Investicije u Hercegovini neophodne (VIDEO)

Investicije u Hercegovini
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da se u Hercegovini moraju obezbijediti kapaciteti koji će moći da otkupljuju viškove u proizvodnji mesa.

Košarac je rekao da će se u narednom periodu raditi na tome da se obezbijede određene investicije u Hercegovini, prije svega u Gacku. U skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Vjerujem da mogu da postoje takvi instalisani kapaciteti koji mogu da apsorbuju viškove u proizvodnji mesa u Hercegovini i da ga eventualno prerađuju ovdje. Te da onda tražimo tržišta koja su već prepoznatljiva kada je riječ o spoljnotrgovinskom prometu, ali i neka nova.

Rekao je Košarac novinarima u Gacku nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Ognjenom Milinkovićem i poljoprivrednicima iz ove lokalne zajednice.

Gacko mora biti dio projekata

On smatra da se u Gacku može obezbijediti dodatno prisustvo međunarodnih finansijskih organizacija u implementaciji određenih projekata. Ističući da je nedopustivo da opštine kao što su Gacko, Ljubinje i Rudo nisu dio određenih projekata.

Predstavnici UN projekta prisutni su danas u Gacku da vidimo na koji način možemo strateški pristupiti izradi određenih dokumenata koji su neophodni za razvoj Gacka, rekao je Košarac.

On je naveo da je današnji sastanak potvrda nastojanja opštine, resornog ministarstva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da se pronađu najbolji modeli kako bi bila unaprijeđena poljoprivredna proizvodnja u Gacku.

Pročitajte još...   Bh. riba početkom godine "pliva" u Rusiju
Nabavka junica se nastavlja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je novinarima da je vidljivo da postoje pozitivni trendovi kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji u Gacku.

On je istakao da su najbolji pokazatelj rasta poljoprivredne proizvodnje podsticaji koje resorno ministarstvo isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima u ovoj opštini. Koji su u posljednjih pet godina veći za 30 odsto.

Pašalić je rekao da se vidi i rast u proizvodnji mlijeka. Te dodao da će Ministarstvo podržati proizvođače mlijeka sa područja ove opštine. Kao i da će prošlogodišnji program nabavke junica biti nastavljen i ove godine.

Pročitajte još...   Na oranicama uz Savu podzemne vode odlažu sjetvu do daljnjeg
Novi pravilnik

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je novinarima da je na današnjem sastanku razgovarano sa poljoprivrednicima o unapređenju poljoprivredne proizvodnje, o mogućnostima povećanja proizvodnje mlijeka i mesa, kao i o mogućnosti razvoja mesne industrije u Gacku.

To bi bio jedan regionalni projekat koji bi uključio i okolne opštine. A sami to ne možemo da odradimo bez pomoći resornog ministarstva i Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara. Izražena je spremnost ministarstava da pomognu i radićemo aktivno u tom pravcu, naveo je Milinković.

On je dodao da je prethodna administracija opštine ostavila velike dugove kada je riječ o podsticajima za poljoprivredne proizvođače. Te da će se raditi na tome da se napravi dobar pravilnik pod kontrolom opštine Gacko i Udruženja poljoprivrednih proizvođača, da bi se podsticaji za poljoprivredne proizvođače isplaćivali brže.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj