Uvođenje prelevmana ili protesti | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uvođenje prelevmana ili protesti

Uvođenje prelevmana
Uvođenje prelevmana, zaštitnih mjera koje smo tražili kako bi opstala proizvodnja goveđeg i svinjskog svježeg mesa, očigledno se neće desiti. Te poljoprivrednici iz oba entiteta već pregovaraju i pripremaju zajedničke proteste na granicama u BiH.

Ovo su “Nezavisnim” potvrdili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz oba entiteta u BiH.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nisu mogli reći kada će se odluka o uvođenju privremenih mjera zaštite naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH. Kažu da kompletiraju dokumentaciju i čim ona bude gotova, odluka ide pred ministre na razmatranje.

U međuvremenu poljoprivredni proizvođači u BiH izgubili su svaku nadu, a iz dana u dan im je sve gore. Viškovi mesa, mlijeka, povrća se gomilaju. A na pragu je proljetna sjetva za koju je repromaterijal poskupio od 20 do 50 odsto.

Pregovori u toku

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da poljoprivrednici razmatraju odluku o protestima. Te da aktivno pregovaraju sa svim udruženjima u BiH.

Očito je da ništa drugo neće moći da doprinese rješavanju tog problema i najvjerovantije će, kako stvari sad stoje, poljoprivrednici izaći na granice. Dogovori su u toku, ne bih više ništa da otkrivam. Razmatraju se razne solucije, a mi ćemo blagovremeno javnost i nadležne obavijestiti o tomo, kaže Marinković.

Dodaje kako je očito da pojedini ministri u Vijeću ministara ne vide ozbiljnost situacije u kojoj  se domaća poljoprivreda nalazi.

Nažalost, nijedno  rješenje koje je kao ponuda došlo od poljoprivrednika nije naišlo na razumijevanje. I opet nažalost nema drugog načina osim protesta da se bilo šta riješi, kaže Marinković.

Višak svinja

Ističe da u Republici Srpskoj najviše viškova bilježi sektor tova svinja.

Nažalost, cijene su i dalje  jako niske 1,60 do 1,80 na kilogram žive mjere. Što je daleko ispod proizvođačke cijene. Čak ni u EU ne mogu proizvesti po toj cijeni. Tako da ne možemo nikako da nađemo zajednički interes sa mesoprerađivačima, kojima je evropsko tržište otvoreno i imaju jeftiniju ponudu. A svako ide gdje je jeftinije, kaže Marinković.

Mlijeko i povrće

Objašnjava da su svi proizvođači na svoj način oštećeni i ugroženi, i mljekari i povrtari.

Na pragu smo proljetne sjetve, a repromaterijal je poskupio od 20 do 50 posto.  Gledajući sjemenske materijale, đubriva, cijena nafte je u stalnom porastu. Prijeti nam neizvjesno proljeće. A s druge strane, pune su hladnjače, hangari, ali i štale kod poljoprivrednika i farmera. Mljekare imaju viškove koje ne mogu da  prodaju iako je cijena mlijeka snižena. U svim sektorima poljoprivrede bilježimo pad,  kaže Marinković.

Farme prazne jer farmeri odustaju

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da se pregovara o protestima poljoprivrednika jer su poljoprivredni proizvođači u veoma teškoj situaciji. Tvrdi da su farme prazne u Federaciji, da mesa fali jer farmeri više ne žele da tove životinje.

Ugasile su se farme sa tovovima, nema više  mesa u FBiH, kaže Bićo.

Ističe da je proizvodnja skuplja od prodaje i farmeri odustaju od proizvodnje.

Mesa više nema, ostalo je dosta i krompira i mislim da će  proizvođači ove godine odustati i od toga. S druge strane, poskupjeli su ulje i brašno, a ne vidim razlog zbog čega, jer svi oni koriste prošlogodišnji repromaterijal za proizvodnju. Situcija je veoma teška za poljoprivrednike, kazao je Bićo.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM

1 Comment

Comments are closed.