Košarac traži bržu reakciju institucija | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac traži bržu reakciju institucija

Košarac
Staša Košarac pozvao je nadležne institucije da dostave potrebna mišljenja na odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine. Sve kako bi Savjet ministara BiH na prvoj narednoj sjednici mogao razmotriti ovaj prijedlog.

Drugi put apelujem na nadležne institucije. Jer zaista ne razumijem njihovu potrebu da usporavaju zakonske procedure. Nedopustivo je da više od 20 dana čekamo da dostave neophodna mišljenja. Mi moramo hitno reagovati na opravdane zahtjeve domaćih proizvođača. Jer je njihova proizvodnja posebno ugrožena u aktuelnim epidemiološkim uslovima. U takvim okolnostima, nedopustivo je da naši poljoprivrednici dodatno budu žrtve bespotrebnog odugovlačenja procesa, poručio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH još nisu dostavljena mišljenja dvije institucije, bez kojih nije moguće uputiti prijedlog uvođenja pomenutih zaštitnih mjera na razmatranje Savjetu ministara BiH.

Očekujem da institucije ozbiljno pristupe ovom pitanju i u što kraćem roku dostave mišljenja. Namjera mi je da već ove sedmice, na sjednici u srijedu, Savjetu ministara BiH predložim uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine. Vjerujući da će moje kolege ovog puta podržati predložene mjere u najboljem interesu domaćih proizvođača, naglasio je ministar Košarac.

Konsultacije i dalje traju

On je podsjetio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastavlja sa započetim konsultacijama sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama. Sve u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Moramo zaštititi domaće primarne proizvođače od nelojalne konkurencije izvana. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz najbolji je način da se izađe u susret njihovim zahtjevima i omogući nastavak i razvoj proizvodnje. To je osnovni razlog zbog kojeg insistiram na zaštitnim mjerama. I zbog kojeg ću glasati za njihovo uvođenje na Savjetu ministara BiH, zaključio je ministar Košarac.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća

Agro vijesti

Otkupna cijena pšenice ponovo enigma