Četvrtak , 20 Februara 2020
Početak / Agro vijesti / IPARD sredstava, neiskorištena od strane poljoprivrednika

IPARD sredstava, neiskorištena od strane poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u Berlinu da BiH ne koristi novac iz IPARD programa pomoći poljoprivredi iz sredstava EU, što njene farmere stavlja u nepovoljan položaj.

Pašalić u Berlinu Ipard fondovi
 
BiH još ne koristi IPARD sredstva, ne koristi čak ni takozvana IPARD lajk sredstva i nije razvila IPARD institucionalnu strukturu za korištenje sredstava, iako je njeno uspostavljanje visoko na listi prioriteta Reformske agende do 2022. godine. Ova činjenica stavlja farmere u BiH u nepovoljan položaj u odnosu na zemlje regiona, a naročito u odnosu na farmere u EU sa kojima nesmetano trguje, istakao je Pašalić.
On je u obraćanju na okruglom stolu posvećenom IPARD programu rekao da je Ministarstvo poljoprivrede učinilo mnogo da promijeni tu situaciju.
 
Učestvovali smo u donošenju strateškog dokumenta na nivou BiH što je otvorilo vrata ka IPA sredstvima koja nisu IPARD sredstva u ukupnom iznosu od 30 miliona evra. Povećali smo sredstva agrarnog budžeta i za kapitalne investicije za po 25 odsto, ispunili smo uslove za izvoz svih kategorija poljoprivrednih proizvoda osim crvenog mesa, imamo uspostavljen sistem sljedivosti u kontroli kvaliteta hranom, veterinarske i savjetodavne službe, te ostvarujemo napredak u usaglašavanju zakonskih akata sa pravnom tekovinom EU, naglasio je Pašalić.

Nastavak podrške

On je istakao da od EU očekuje nastavak podrške u ispunjavanju preduslova za kandidatski status i ostvarivanje preduslova za pristupanje glavnim fondovima, te da Evropska komisija i dalje bude partner u koordinaciji aktivnosti između različitih nivoa vlasti, istovremeno poštujući ustavne nadležnosti u BiH.
 
Okrugli sto posvećen IPARD programu su organizovali njemačko Ministarstvo za poljoprivredu i hranu i Radna grupa za regionalni ruralni razvoj za Jugoistočnu Evropu.
Pašalić je danas učestvovao i u radu 12. Globalnog foruma hrane i poljoprivrede u Berlinu kojem je prisustvovalo 75 ministara poljoprivrede iz cijelog svijeta.
 
Pašalić i njegov savjetnik Gordana Rokvić prisustvovali su tokom trodnevne posjete Njemačkoj i svečanom otvaranju 85. “Zelene sedmice”, jednog od najvećih sajmova hrane u svijetu, te prijemu za ministre zemalja Jugoistočne Evrope koji je organizovala ministar za poljoprivredu Njemačke Julia Klokner.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

“Suočavanje voćara sa izazovima ubrzanih promjena klime, tržišta, radne snage…” naziv je osmog savjetovanja voćara …