Ishrana svinja svježim žitaricama | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Ishrana svinja svježim žitaricama

U ishrani svinja žitarice zauzimaju glavno mjesto. Ali ih nije preporočljivo primjenjivati odmah nakon žetve jer dovode do zdravstvenih poremećaja, te ih je neophodno ostaviti da odleže u skladištima.

Upotreba žitarica

Žitarice su glavne komponente u smjesama za ishranu prasadi, krmača i tovnih svinja. Upotreba žitarica kao važnih dijelova smjesa za ishranu svinja leži u glavnoj pretpostavci da se struktura zrna žitarica usitnjava odnosno (melje) kao što je npr. prekrupa. Ovdje prije svega treba voditi računa da je zrno žitarica suho. Te da je dobro uskladišteno i dozrelo kako bi prekrupa bila što kvalitetnija.

Pročitajte još...   Mljekari u RS žele robote na farmama

Proces „znojenja“ žitarica

Sa žetvom žitarica još uvijek nisu završeni svi procesi dozrijevanja. Tokom prvih dana i sedmica po žetvi žitarice naknadno dozrijevaju. Naknadno zrenje u osnovi znači da se oslobađa voda i ugljen-dioksid usled veće finoće čestica i da se zrno „znoji“. Što dovodi do smanjenog hranjivog potencijala žitarica.

Kod ishrane životinja takvim žitaricama, možemo očekivati digestivne poremećaje dijareje (naročito kod prasadi, ali i starijih kategorija svinja). Sa ishranom životinja svježim žitaricama treba početi kada je količina suve materije u nemljevenom i odležalom zrnu 85% SM.

Pročitajte još...   Životinje u RS jedu zdravu hranu

Proizvođači koji se bave uzgojem svinja trebali bi obratiti pažnju na ovu činjenicu. Te nakon žetve i skladištenja žitarica vršiti redovnu kontrolu kvaliteta istih. Kako nebi doveli svoje životinje u zdravstvene probleme, a svoje farme u proizvodne gubitke. Zbog toga se farmerima savjetuje da u koncentrovanu smjesu za ishranu svinja uvode minazel i njemu slične preparate čime bi se smanjio razvoj gnjivica i plijesni, odnosno mikotoksina, a time bi se spriječilo i to da se životinje (svinje) dovode u zdravstvene probleme.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''