Kestenov med Cazinske Krajine postao svjetski brend | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Kestenov med Cazinske Krajine postao svjetski brend

Najkvalitetniji kestenov med na području bivše Jugoslavije od davnina se proizvodi na prostoru Cazina. Veliki uspjeh ovdašnjih pčelara je njegovo nedavno brendiranje i upis u registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo, sa sjedištem u Ženevi, pod nazivom “Kestenov med Cazinske Krajine”, nezavisne.

Prema riječima Hazima Hodžića, predsjednika Udruženja pčelara “Kesten”, svemu je prethodila 15-godišnja uporna borba, te trud i zalaganje. Sve je to krunisano krajem septembra ove godine kada je njihov med upisan u svjetski registar brendiranih proizvoda, čime je dobio i međunarodnu oznaku kojom se garantuje njegova originalnost.

Originalnost meda

Kvalitet našeg kestenovog meda je poznat od davnina. O tome svjedoče bezbrojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Međutim, sve je to trebalo dokazati u proteklim godinama kroz mnoštvo analiza i ispitivanja od strane ovlaštenih akreditatora. Mi imamo obavezu da vršimo redovne kontrole, da su nam pčele zdrave i da poštujemo dobru pčelarsku praksu.

Prema njegovim riječima, da bi se med deklasirao kao kestenov, potrebno je da sadrži minimalno 85 posto polenovih zrnaca kestena. Analize cazinskog meda su pokazale kako on posjeduje 96 do 98 posto polenovih zrnaca. To ukazuje na njegovu izvanrednu čistoću i kvalitet. Pčelarskoj proizvodnji na ovim prostorima pogoduje čista priroda i ogromne površine kestenovih šuma što pčelama garantuje kvalitetnu ispašu.

Pročitajte još...   Manjak domaćeg voća na tržištu

Svjetski brendiran proizvod

U Udruženju pčelara “Kesten” kažu kako su ponosni što je njihov med postao svjetski brendiran proizvod, te naglašavaju kako im se sada otvara velika šansa kada je u pitanju šire tržište.

Otkako smo uspjeli brendirati med imamo veliki broj poziva i upita, ne samo iz regiona, već i šire. Prije nekoliko dana imali smo poziv iz Švedske da tamo predstavimo med na jednom privrednom sajmu. Sada je na nama da pokušamo proizvesti veće količine meda i iskoristimo šansu koja nam se ukazala.

Njihovi proizvodi sadrže vinjetu s imenom i porijeklom preko tegle i poklopca, što je čvrsta garancija da je med proizveden u cazinskim pčelinjacima. Oni su pod stalnom veterinarskom kontrolom, laboratorijskim ispitima te zadovoljavaju stroge uslove pravilnika o kvalitetu meda.

Pročitajte još...   Traže brendiranje krajiškog meda

Porodična tradicija

Jedan od većih pčelara u ovom kraju je Sead Mustedanagić, koji kaže kako nastavlja porodičnu tradiciju dugu preko stotinu godina.

Uz svu skromnost, kestenov med je kraljevski med. Ko ga je nekad konzumirao zna o čemu pričam, a ko nije – toplo mu preporučujem da ga proba, jer se neće pokajati. Posjedujem 80 košnica i svake godine ostvarujem prinos između 15 i 20 kilograma meda po jednoj košnici. Kamo sreće da mogu proizvesti više, jer ono što proizvedem praktično prodam na kućnom pragu.

Inače, pčelarstvo na ovom području ima dugu tradiciju, a o tome najbolje govori podatak da je lokalno udruženje pčelara formirano daleke 1950. godine. Trenutno okupljaju oko 150 članova te konstantno rade na njihovoj edukaciji i stručnom usavršavanju.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Košarac: Poljoprivredni popis u septembru 2023. godine

Agro vijesti

Od 1. marta počinju pripreme za proizvodnju u "Žitoprometu"