Isplata direktne podrške za pšenicu do 15. jula | Agroportal.ba
Agro vijesti

Isplata direktne podrške za pšenicu do 15. jula

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine isplatiće oko 10 miliona KM direktne podrške za proizvodnju pšenice, a sredstva će poljoprivrednicima biti doznačena najkasnije do 15. jula.

Ovogodišnji kvalitet i prinos pšenice je ocijenjen kao veoma dobar, a Srpska ima dovoljno skladišnih kapaciteta, koji će za ratare biti besplatan do 1. avgusta.

– Proizvođači će do tog perioda moći da prate cijenu pšenice, da vide da li će rasti, odnosno da li mogu da je prodaju negdje za bolju cijenu ili tu gdje su je i lagerovali – rekao je pomoćnik resornog ministra Saša Lalić.

Pročitajte još...   Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

On je podsjetio da podsticaj Ministarstva iznosi 580 KM po hektaru.

Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos rekao je da je pšenica berzanska roba i da se na nju mnogo ne može uticati, ali da ohrabruje činjenica da je ovogodišnji prinos dobar.

Pročitajte još...   Voćari podržavaju prijedlog Vlade Srpske (VIDEO)

– Mlinare najviše zanima zaštita domaće proizvodnje, jer se uvozi brašno, po nižim cijenama i to nam pravi problem. Zanima nas i kvalitet, da to budu sorte sa većim procentom proteina, kao i da se stimulacija proizvodnje pšenice vrši po kvalitetu, a ne količini – rekao je Kos.

 

(rtrs.tv)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko