Istrajaćemo u zahtjevu za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje
Agro vijesti

Istrajaćemo u zahtjevu za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje

Istrajaćemo u zahtjevu za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje, poručio Staša Košarac. Uvođenje carina i prelevmana na uvoz svježeg i rashlađenog mesa stav je Republike Srpske koji zlonamjerno podrivaju iz Federacije BiH.

zahtjevu za zaštitu

Oni priželjkuju formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH. Izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac tokom posjete domaćinstvu Miladina Petrića u semberskom selu Magnojević.

Uzgajanje svinja je tradicija u semberskom selu Magnojević gdje na području od pet kilometara vrijedni domaćini godišnje proizvedu 45.000 tovljenika.

Veliki gubici

Јedan od njih je i Miladin Petrić koji je držao i goveda. Ali zbog problema sa plasmanom taj broj je sa 350 smanjio. Te sada ima 85 teladi i oko 3.000 svinja. Njegovi gubici na dnevnom nivou iznose od 600 do 700 maraka.

Imam od dvije do 3.000 grla svinja i to stalno ide tako. Sada ako se nastavi ova korona i agonija moraću to da redukujum. Ne vjerujem da ću morati da uništim potpuno. Ali nekih 70 do 80 odsto, kaže Petrić.

Poljoprivrednici imaju podršku

Nakon obilaska imanja ovog vrijednog domaćina ministar Košarac istakao je da poljoprivrednici u Srpskoj imaju podršku. Te da je primarna proizvodnja u Srpskoj bolje organizovana nego u Federaciji BiH. Te da se ulažu svi napori da domaća proizvodnja bude zaštićena.

Pročitajte još...   Gdje i kome prodati tržišne viškove mesa, ako ih uopšte ima? (VIDEO)
Zlonamjerno postupanje Federacije BiH

On je rekao da je zlonamjerno postupanje Federacije BiH u ovoj oblasti vidljivo u glasanju u Savjetu ministara o odluci o uvođenju carine i prelevmana.

Jer je stav Republike Srpske da je neophodno uvesti zaštitne mjere, prelevmane i carine za uvoz svježeg i rashlađenog mesa iz jednog prostog razloga. Što danas jedino u BiH možete da uvozite iz EU i ne plaćate ništa. Pri čemu je sav teret na našim farmerima i institucijama Srpske. Jer je poljoprireda primarna nadležnost entiteta, smatra Košarac.

Tražiće ove sedmice sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Јohanom Satlerom. Jer je nedopustivo da se onemogućavaju pregovori sa Evropom u vezi sa uvođenjem carine i prelevmana koje imaju sve zemlje u okruženju.

Pročitajte još...   Jesenja sjetva upitna zbog nedostatka padavina

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji