Iz BiH lani zbog vakcina uopšte nije izvožena svinjetina, uvoz cvjeta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Iz BiH lani zbog vakcina uopšte nije izvožena svinjetina, uvoz cvjeta

Uvoz svinja

Iz BiH u toku 2018. godine uopšte nije izvoženo svinjsko meso, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Prema riječima domaćih proizvođača, jedan od glavnih razloga zbog kojih se svinjetina ne izvozi je vakcinacija protiv klasične svinjske kuge.

Prema podacima UIO, u toku prošle godine u BiH je iz drugih zemalja uvezeno svinjskog mesa u vrijednosti od preko 65 miliona maraka.

Imamo ograničavajući faktor. To je vakcinacija protiv svinjske kuge koja se vrši kod nas. Mi ne možemo izvoziti nigdje u EU. Čak nam nisu dozvoljavali ni prevoz preko zemalja EU gdje se svinje ne vakcinišu protiv kuge.

Rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Prema njegovim riječima, drugi faktor zbog kojeg BiH ne izvozi svinjsko meso je to što nemamo šta izvesti. Svinjarska je proizvodnja uništena prekomjernim nekontrolisanim uvozom ovog mesa i mesnih prerađevina po dampinškim cijenama iz drugih zemalja.

Zbog toga i ovo što imamo proizvodimo za vlastite potrebe i to opet ne možemo prodati jer postoje razne akcijske cijene koje dolaze iz drugih zemalja.

Naglasio je da se u BiH proizvodi svega 25 odsto potreba tržišta, kada je u pitanju svinjsko meso. Kako pojašnjava, posebno “zagušenje” kada je u pitanju plasiranje tovljenika u BiH zastupljeno je u zimskim mjesecima (od januara do aprila). Tada se najviše uvozi svinjsko meso.

Pročitajte još...   Skok cijena svinjetine pred praznike

Pojasnio je da je glavni razlog zbog kojeg su Srbija i Crna Gora. U koje BiH jedino može izvoziti svinjetinu, nisu uvezle meso iz BiH vjerovatno jer ih muči ista muka kao i nas. To je uvoz po niskim cijenama.

Izvoz u Srbiju i Crnu Goru

Ranko Sarajlić, proizvođač svinja iz Laminaca kod Gradiške, kazao je da, prema njegovim saznanjima, BiH može izvoziti svinjsko meso samo u Srbiju i Crnu Goru.

Mi i dalje imamo na snazi mjeru vakcinisanja protiv klasične kuge svinja. I sutra da prestanemo cijepiti za tri godine ne možemo to u EU izvesti, jer toliko treba da prođe od vakcinacije.

Naveo je da se svinje i dalje cijepe, što je, kaže, totalno neracionalno. Već duži niz godina nema pojave klasične kuge svinja.

Drugi razlog zašto ne možemo izvesti meso je to što nismo konkurentni. Ovdje dolazi meso koje je daleko jeftinije nego što ga mi možemo proizvesti.

BiH trenutno uvozi preko 70 odsto mesa.

Pročitajte još...   Izvoz junetine u Tursku i nastavak pomoći svinjogojstvu

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su kazali da aktivno prate stanje uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda, pa tako i svinjskog mesa.

Iz Republike Srpske i Federacije BiH, a samim tim i iz BiH, svinjetina nije izvožena u 2018. Ali ni u 2016. godini, jer sva proizvodnja domaćeg svinjskog mesa ode za potrebe domaćeg stanovništva.

Navode da su potrebe stanovništva i potražnja za svinjskim mesom i prerađevinama mnogo veći u BiH od same proizvdnje.

Kada je u pitanju proizvodnja svinjskog mesa u RS, tu nema značajnijih oscilacija u periodu 2016-2018. godina i ona je na nivou 41.000 tone godišnje, dok su naše potrebe oko 50.000 tona godišnje.

Poručili su da veći pomak u proizvodnji ovog mesa u RS očekuju upravo u ovoj godini imajući u vidu značajno povećanje podsticaja za proizvodnju u svinjarstvu za 2019.

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje istraživanje o biljnoj i stočnoj proizvodnji u BiH

Agro vijesti

Izvoz piletine iz BiH u EU povećan za 27 puta