Poljoprivrednici izmanipulisani, poručuje Košarac
Agro vijesti

Poljoprivrednici izmanipulisani, poručuje Košarac

Poljoprivrednici izmanipulisani od strane SDS-a tvrdi Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac. On je rekao da je u odnosu na prošlu godinu izvoz povećan, a uvoz smanjen.

Košarac je ocijenio da je riječ o manjem broju poljoprivrednika.

Dobio sam sa više adresa informaciju da je predsjednik SDS-a Mirko Šarović uključen u ovo, rekao je Košarac.

Zakoni i sporazumi

On je poručio da ne želi donositi nikakve populističke mjere. Niti želi kršiti zakon ili međunarodni sporazum koji je potpisala BiH. Te napomenuo da su tvrdnje određenih poljoprivrednih udruženja kontradiktorne.

Košarac je naveo podatke o uvozu i izvozu u prošloj i ovoj godini. Prema njima je smanjen uvoz goveđeg mesa u BiH za oko 5.000 tona u odnosu na prošlu godinu. Uvoz svinjskog mesa manji za preko 3.500 tona. A uvoz mlijeka manji oko 85 miliona kilograma.

Osim što bilježimo smanjen uvoz goveđeg, svinjskog mesa i mlijeka, nije smanjena proizvodnja. Pa uvođenje zaštitnih mjera ne može biti opravdano. Od nadležnih entitetskih tijela smo obaviješteni da nema viškova. Svi zajedno smo pri stavu da je otkupna cijena mala, ali niko ne može da utvrdi cijene i da posreduje između primarnog proizvođača i mesoprerađivača, naveo je Košarac.

Poljoprivrednici izmanipulisani tvrdi Košarac

Mjere su kratkoročne

On je istakao da su mjere koje traže pojedinci iz određenih udruženja kratkoročne i da su one, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, u nivou industrijskih, a ne na nivou poljoprivrednih mjera.

Moja politika kao resornog ministra je zaštita domaće proizvodnje. Nemam pravo da se ljutim, ali smatram da protesti nisu rješenje, rekao je Košarac.

Krivi raniji mandatari

Prema njegovim riječima, zbog nerada ministarstva u prethodnim mandatima, nema temelja da se pokrene bilo kakav akt mjera.

Ministar ne može donijeti zaštitne mjere. Ministar neće nikakve zaštitne mjere donositi bez saglasnosti entiteta. Ne želim biti centralni organ koji će nametati odluke entitetima, rekao je Košarac.

Odluke entiteta

Prema njegovim riječima, postoji odluka kako se prati stanje tržišta u domenu poljoprivrede. Ali na osnovu odluka entitetskih ministarstava.

Uvođenje prelevmana ugrožava aranžmane sa EU i vjerujem da u tom slučaju možemo uzrokovati i domino-efekat i recipročne mjere. Dobili smo dopise od 18 mesoprerađivača koji izražavaju zabrinutost. Pa se postavlja pitanje da li bi to značilo da bi oni morali poskupjeti svoje proizvode u slučaju uvođenja prelevmana, rekao je Košarac.

Poljoprivrednici izmanipulisani tvrdi Košarac

Privredna komora saglasna

On naglašava da ovo nisu njegova proizvoljna tumačenja i da je razgovarao i sa predstavnicima Privredne komore. Čiji je stav da ne treba kršiti sporazume.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 28.07.2020. godine

Košarac je naglasio da su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa potpuno posvećeni otvaranju novih tržišta za izvoznike u BiH. Te da danas pregovaraju sa EU za tržišta za crveno meso i konzumna jaja.

U 2020. godini bilježimo rast izvoza voća i povrća. Izvezeno je više za 12 miliona u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Košarac.

Protesti nisu rješenje

On tvrdi da protesti nisu rješenje, te da je jedino rješenje dijalog i da ne bježi od razgovora i sa onima koji protestuju. Košarac je ponovio da Ministarstvo nema nadležnost da predlaže otkupnu cijenu.

Pročitajte još...   Hercegovački poljoprivrednici dogovorili lakši plasman robe na tržište

Komentarišući to što poljoprivrednici traže njegovu ostavku, Košarac je rekao da mu je žao što se sa malom grupom poljoprivrednih proizvođača manipuliše u političke svrhe.

Košarac je napomenuo da njegovu ostavku može da traži politička struktura koja ga je kandidovala i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Ne želim da kršim zakone, ni sporazume. Ali želim da zajedno sa entitetskim ministarstvima rješavamo probleme. Kada relevantne institucije entiteta kažu da postoje viškovi, a ne pojedinci iz manjeg broja udruženja, o tome ćemo razgovarati, poručio je Košarac.

On je dodao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zakazalo sastanak sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Te da je definisana radna grupa koja će raditi na tome da se konačno izvrši analize da bi bio nastavljen izvoz piletine i industrijskih jaja.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije