Zašto poljoprivrednici traže Košarčevu ostavku
Agro vijesti

Zašto poljoprivrednici traže Košarčevu ostavku

Razlozi zbog kojih poljoprivrednici traže Košarčevu ostavku su brojni. Prvi je to, što za  godinu dana, otkako se nalazi na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ništa nije uradio kako bi se ograničio enormni uvoz mesa u BiH.

Zatim, zbog zaštite uvozničkih lobija na štetu domaćih proizvođača. Pa sve do toga da je u razgovorima sa predstavnicima poljoprivrednika, kako tvrde sagovornici, pokazao veliku aroganciju.

Nedžad Bićo

poljoprivrednici traže Košarčevu ostavku

Čovjek pojma nema o poslu za koji je zadužen, a ponaša se kao da je ne znam šta? Svađa se sa ljudima. Odbija da razgovara sa predstavnicima poljoprivrednika koji mu nisu po volji. Ne poznaje zakone ni međunarodne sporazume. Da nije tako, Košarac bi znao da je po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH potpisala sa EU, domaću proizvodnju dozvoljeno zaštititi carinama od nelojalne konkurencije. Kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

On dodaje i to, da je domaća poljoprivreda koja je, kako ističe, i ranije bila u teškoj situaciji, za vrijeme Košarčevog mandata dotakla samo dno.

Košarac je uspio uništiti čak i ono malo što je valjalo. Isključivo njegovom krivicom farmerima iz Federacije BiH, skoro godinu dana je bio onemogućen izvoz mesa u Tursku. Sve iz razloga što se naš vajni ministar borio da izvoznu dozvolu dobije i jedna firma iz Bijeljine. Taj čovjek niti šta zna, niti je šta dobro uradio za ovu godinu dana. Oko toga su jedinstveni svi poljoprivrednici. Kako oni iz Republike Srpske tako i mi iz Federacije. Zbog toga i izlazimo na proteste. Tražimo uvođenje prelevmana od dvije marke po kilogramu i deset odsto carine u trajanju od dvije godine, što je u skladu sa SSP-om. Seljačka muka je zajednička i svi imamo iste probleme, kaže Bićo.

Službena statistika i podaci

Sa kakvim mukama i problemima se susreću domaći farmeri, najbolje pokazuju zvanični podaci. Posebno oni koji se odnose samo na uvoz goveđeg mesa u BiH.

Pročitajte još...   Semberski farmeri spas vide u izvozu u Tursku

Na osnovu pomenutih podataka, uvoz govedine iz zemalja članica EU, prije liberalizacije i stupanja na snagu SSP-a 2007. godine, ukupno je iznosio 159 tona. Da bi ta količina 2018. narasla na 22.235 tona, odnosno, za čak 14 puta ili 1.398 odsto!

Istovremeno, uočeni su dramatični poremećaji u domaćoj proizvodnji. Tako da je krajem prošle godine došlo do gotovo potpunog zastoja u otkupu tovnih grla od domaćih proizvođača.

Šarović tražio zaštitne carine

Da bi cijela stvar bila zanimljivija, u svjetlu ovih podataka, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je prošle godine, u vrijeme kada se na njegovom čelu nalazio Mirko Šarović, predlagalo Savjetu ministara BiH uvođenje zaštitinih carina na uvoz goveđeg mesa. Ali je to bilo stopirano zbog smjene vlasti u zajedničkim institucijama.

U navedenom prijedlogu, između ostalog, isticalo se da “za provođenje takvih odluka nisu potrebna dodatna finansijska sredstva iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH”, te da bi uvođenje zaštitnih carina, kako je navedeno, bilo u skladu sa važećim Zakonom o Savjetu ministara BiH. Odnosi se na Član 17., zatim, Član 30. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, kao i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ranko Sarajlić

poljoprivrednici traže Košarčevu ostavku

Potpredsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, Ranko Sarajlić ističe da je jedna od glavnih stvari koje je Staša Košarac obećao, kada je dolazio na poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bilo donošenje mjera kojima će domaći poljoprivredni proizvođači i farmeri biti zaštićeni od prekomjernog uvoza.

Šta je Košarac ispunio od obećanog? Doslovno ništa! Nula! Osim njega, ista obećanja o zaštiti domaće proizvodnje davao je i sadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Ništa od toga nije ispunjeno. Naši farmeri ne mogu da konkurišu uvozničkim lobijima i njihovim niskim cijenama. Tako da su protesti jedino što nam je preostalo, tvrdi Sarajlić.

Savo Bakajlić

Ocjenu “nula” za dosadašnji angažman ministra Košarca na poboljšanju položaja domaćih farmera, ali i poljoprivrede uopšte, dao nam je i Savo Bakajlić. Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Taj čovjek se očigledno nije snašao na položaju na koji je postavljen. Niti šta zna, niti je bilo šta radio. O kakvoj se osionosti i bahatosti radi, govori i to, da je prije desetak dana, kada smo donijeli odluku da 28. decembra blokiramo carinske terminale u Gradiški i Bijeljini, Košarac odbio da nas primi na razgovor kako bismo pokušali doći do nekog rješenja. Ako ima imalo obraza i morala, Košarac bi se sam trebao povući sa funkcije kojoj, očigledno, nije dorastao, kaže Bakajlić.

Košarac tvrdi uvozi su smanjeni

S druge strane, na optužbe poljoprivrednika da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ništa nije uradilo na njihovoj zaštiti, ministar Košarac tvrdi da je u ovoj godini smanjen uvoz i svinjskog i goveđeg mesa. On je, takođe, rekao da je “iz razgovora sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, evidentno da je kod otkupa domaćeg mesa cijena najveći problem”.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema zakonsku osnovu da definiše cijenu. Niti može da utiče na podsticajne mjere koje donose entiteti. Odnos je na nivou primarnih proizvođača, prerađivača i entitetskih ministarstava. Kao resorni ministar, nemam zakonsku osnovu da donosim mjere ograničenja ili zabrane. Niti želim da kršim postojeće međunarodne ugovore. Prvenstveno zbog činjenice da bismo mogli snositi ogromne posljedice u slučaju recipročnih mjera, poručio je Košarac.

Izvor: eTrafika

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji