Priprema poljoprivrednika za EU fondove | Agroportal.ba
Agro vijesti

Priprema poljoprivrednika za EU fondove

Izazovi sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači Semberije, na koji način im pružiti podršku, ali i pripremiti ih za apliciranje prema fondovima Evropske unije bile su neke od tema današnjeg sastanka, kojem su pored predstavnika gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda prisustvovali predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Grada Bijeljina.

Razgovoru je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je sastanak ocijenio kao dobru ideju resornog Odjeljenja, jer su poljoprivrednici u svom radu uvijek suočeni sa problemima.

Kada je godina rodna problem je plasman i niska cijena, što je slučaj i ove godine, a ukoliko su vremenski uslovi nepogodni rod izostane. Zbog epidemije virusa korona plasman poljoprivrednih proizvoda, naročito tovnih grla, je veoma otežan. Zbog toga Gradska uprava zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH traži način kako da izvezemo meso za Tursku i druge države. Danas ćemo o ovim, ali i mnogim drugim temama, razgovarati sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača jer su oni spona između Gradske uprave, Agrarnog fonda i proizvođača, istakao je Mićić.

Stevan Trivković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, naglasio je da će, uprkos teškoj godini, lokalna uprava nastojati da učini što više za poljoprivrednike i tako im olakša situaciju u kojoj se nalaze.

Odjeljenje za poljoprivredu će formirati registar svih udruženja iz resora poljoprivrede da bismo narednu godinu dočekali spremni za apliciranje prema EU fondovima. Što se tiče budžeta za poljoprivredu, podsticajne mjere se redovno isplaćuju. Rebalansom budžeta iznos za ove namjene je uvećan sa 1,1 milion KM na 1,6 miliona KM, podsjetio je Trivković.

On je potvrdio da je resorno ministarstvo u Semberiji odobrilo dodatnu kvotu od 200 tovnih grla, pored 1000 grla koja je „ZP komerc“ do sada otkupio od uzgajivača.

Pročitajte još...   U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ocijenio je sastanak kao značajan pomak u saradnji Gradske uprave i poljoprivrednih proizvođača.

Očekujemo da će poljoprivreda u Semberiji konačno dobiti mjesto koje joj pripada. Što se tiče interventnog otkupa tovih grla, to je privremena mjera, a osnov zdravog stočarstva predstavlja prije svega jasna politika zaštite domaće proizvodnje, zaključio je Bakajlić.

Potpredsjednik Udruženja povrtlara RS, Rade Jovičević, je naglasio da je u Semberiji sjetva obavljena na vrijeme, ali oni koji se bave ugovorenom proizvodnjom ove godine su na tržištu bolje prošli nego poljoprivrednici koji proizvode prodaju na pijaci.

Od proizvedene količine paprika i kupusa nije prodat ni deseti dio, dok su proizvođači lubenice nešto bolje prošli. Što se tiče pomoći Gradske uprave, povrtlari očekuju veći budžet namijenjen ovoj grani poljoprivrede, izrazio je očekivanja Jovičević.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća