Nema potrebe za protestima poljoprivrednika smatra Pašalić
Agro vijesti

Nema potrebe za protestima poljoprivrednika smatra Pašalić

Boris Pašalić
Nema potrebe za protestima poljoprivrednih proizvođača smatra ministar Boris Pašalić. Posebno u situaciji kada treba ispoštovati sve preporučene epidemiološke mjere.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uradilo je sve što je do njega da relaksira situaciju sa tržišnim viškovima.

Niko ne može da spriječi poljoprivrednike da protestuju, to je njihovo pravo. A isto tako smatram da se sporna pitanja ne rješavaju protestima, nego razgovorom. Mi smo dva puta reagovali ove godine kada je u pitanju interventni otkup. Proljetos i jesenas i ukupno smo izdvojili za te namjene sedam miliona KM, naveo je Pašalić.

Interventni otkup pomogao

On je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje biti na usluzi poljoprivrednim proizvođačima i reagovati ukoliko bude potrebe.

Pašalić je podsjetio da je od te izdvojene sume za otkup, pet miliona KM bilo za otkup mesa. A dva miliona KM za otkup povrća. Te naglasio da su te mjere dale rezultat jer u Srpskoj nema tržišnih viškova kada je riječ o mesu.

Svi oni koji tvrde suprotno nisu u pravu jer smo dobili informacije sa terena da nema viškova, ali postoji pad cijene. Taj pad cijene nije tipičan za Srpsku, već je globalni problem i to proizvođači moraju da shvate, istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, cijene mesa bile su i niže. Tako je cijena utovljene svinje 2005. godine bila 1,70 KM po kilogramu žive vage, a danas je 2,20 KM.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 27.03.2018.

Pašalić je dodao da sadašnji nivo cijena “nije neka najniža tačka kada su cijene dostigle svoj minimum”.

Nema potrebe za protestima

Kosovo ne može biti primjer

On je naglasio da države ne mogu zatvarati granice “kada im se to prohtije”. Jer postoje međunarodni ugovori potpisani sa zemljama EU i Cefta, kao i određeni trgovinski sporazumi”. Te da ne postoji argumentacija za zatvaranje granica jer nema tržišnih viškova”.

Pročitajte još...   Pašalić očekuje dobru otkupnu cijenu malina, preko 3KM po kilogramu

Pašalić je dodao da je presedan u tome bilo samoproglašeno Kosovo. Koje je uvelo takse i zatvaranje granice prije nekoliko godina “kao potez pod blagoslovom onih koji su tu kvazidržavu i formirali” i da se to ne može uzeti kao primjer.

On je za najave prisustva udruženja iz Federacije BiH rekao da ne razumije zašto će prisustvovati protestima koji podrazumijevaju okupljanje i blokadu granice u Gradišci i kod Bijeljine jer ima i takvih graničnih prelaza u Izačiću i Orašju.

Pašalić je podsjetio da je u petak, 25. decembra, imao razgovor sa udruženjima poljoprivrednika. On je rekao da je bilo i pozitivnih komentara u smislu realizacije mjera, kao i negativnih. Ali da je to uobičajeno u razgovoru.

Pašalić je naveo da je predstavnike udruženja tada upoznao o visini agrarnog budžeta od 75 miliona KM. Kao i da će se nastaviti i u narednom periodu dobra dinamika isplate podsticaja.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije