Ministar Košarac organizovao sastanak o zaštiti domaće proizvodnje i pitanju tržišnih viškova | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministar Košarac organizovao sastanak o zaštiti domaće proizvodnje i pitanju tržišnih viškova

Ministar Košarac
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak o zaštiti domaće proizvodnje, s fokusom na pitanje proizvedenih tržišnih viškova.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, članovi entitetskih udruženja poljoprivrednih proizvođača, te predstavnici mesnih industrija ”Mujanić d.o.o”, ”ZP Komerc d.o.o.”, Karliko d.o.o.”, ”Tulumović d.o.o.”, ”Semić d.o.o.”, ”Šišović d.o.o.” i ”Suša Komerc”. 

Sagovornici su konstatovali da je neophodno ažurirati bazu podataka kako bi se evidentirale tačne količine nastalih tržišnih viškova. Budući da je ovo pitanje u nadležnosti entiteta, zaključeno je da udruženja poljoprivrednih proizvođača dostave tačne podatke o potencijalnim tržišnim viškovima nadležnim tijelima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. 

Pročitajte još...   Poljoprivreda RS na posnoj i neplodnoj zemlji

Predstavnici mesnih industrija na današnjem sastanku izrazili su spremnost da, na temelju dogovora, tržišnih osnova i validnih podataka nadležnih enttitetskih tijela, otkupljuju registrovane viškove domaće primarne proizvodnje.   

Od ključne je važnosti da zaštitimo domaću proizvodnju, uspostavljajući balans na način da mesoprerađivači otkupe registrovane viškove, koji su se pojavili u primarnoj domaćoj proizvodnji. Uvjeren sam da će, uz solidaran pristup, doći do dogovora između mesoprerađivačkih i kapaciteta primarne domaće proizvodnje.

istakao je ministar Košarac. 

On je naglasio da je od nadležnih sektora u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražio da izvrše temeljnu analizu međunarodnih ugovora, koje je potpisala BiH.

Pročitajte još...   Proizvođači smilja iz Hercegovine pronašli su način da opstanu

 

Ukoliko dogovor između mesoprerađivača i primarnih proizvođača ne poluči željene efekte, mi ćemo na bazi analize obaveza iz međunarodnih ugovora u narednom periodu eventualno pokretati određene zaštitne mjere, u dogovoru sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, poštujući  činjenicu da je poljoprivreda primarna ustavna nadležnost entiteta.

poručio je ministar Košarac. 

On je najavio da će u narednih 20 dana biti održan novi sastanak u istom formatu s ciljem analize implementacije dogovorenih aktivnosti.   

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

1 Comment

Comments are closed.