Iz fakultetskih klupa u njivu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Iz fakultetskih klupa u njivu

Iako život na selu nije nimalo lagan, on je prepun izazova za ambiciozne mlade ljude koji žele sačuvati porodično imanje i živjeti od svoga rada. Braća Marko i Mirko Kostić iz Škarića kod Šamca fakultetski su obrazovani, ali, i uz to, obrađuju zemlju i uzgajaju svinje. – Avaz.

Marko je profesor fizike, Mirko je inžinjer saobraćaja. Dvadesetsedmogodišnji blizanci po završetku fakulteta uspjeli su pronaći posao u struci, ali su ostali na istoj adresi. Ocu pomažu u svim poslovima na porodičnom imanju. Obrađuju 15 hektara oranica, a bave se i uzgojem svinja.

Prije ovog snijega okončano je jesensko oranje za proljetnu sjetvu. Oranje, kao oranje. Ipak, nije bila sjajna situacija. Bilo je previše kiše početkom decembra. Prije toga bilo je boljih uslova, ali nismo uspjeli sve radove realizujemo. Na proljeće ćemo zasijati kukuruz, soju, a jesenas smo posijali ječam i pšenicu.

Fabrika na otvorenom

Ratarstvo je fabrika na otvorenom. Mnogo je ulaganja, a uspjeh zavisi od vremenskih prilika. Slično je i u svinjogojstvu, cijene svinjskog mesa ne opravdavaju ulaganja. Ipak, braća nastoje da razviju i osavremene proizvodnju. Uz mnogo rada, na selu se može dobro živjeti.

Osim poljoprivrede, moramo raditi svako svoj posao, da imamo plate. Evo, drugo dijete je tu. Sve iziskuje sredstva. Od poljoprivrede samo se teško može živjeti. Cijene su upitne, a kupci nisu unaprijed osigurani. Velika su ulaganja.

Posao kao svaki posao, zahtijeva svoje vrijeme i obaveze. Poljoprivreda traži svoje, teško je, ali uspijevamo.

Zasnovali svoje porodice

Život na selu zahtijeva mnogo rada i odricanja, ali za mlade Kostiće to ne predstavlja nepremostivu prepreku. Nastoje da što bolje iskoriste prednosti vlastitog poljoprivrednog gazdinstva.

Mi se borimo na sve načine da nađemo tu neku perspektivu. Neku svijetlu tačku u svemu tome. Borba je velika, ali mora se svašta raditi. Nema vezivanja samo za jedan posao, pa da se udobno živi.

Mirko i Marko namjeravaju da ostanu u selu, gdje su već zasnovali i vlastite porodice. Planiraju da razviju i unaprede poljoprivrednu proizvodnju i osavremene mehanizaciju. Osim ljubavi prema svom rodnom kraju, izuzetnoj volji i istrajnosti da uspiju u poslu kojim se bave, obojica su i sportisti s obzirom na to da se punih 15 godina uspješno bave karateom.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka