Iza voćara u RS teška sezona | Agroportal.ba
Agro vijesti

Iza voćara u RS teška sezona

Stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić kaže da voćari iza sebe imaju tešku sezonu te da je teško sa sigurnošću reći kako će trenutne vremenske prilike uticati na voćke, prenosi capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Jokić je rekao, da je prošlu godinu obilježio mraz u aprilu koji je pričinio štetu, zavisno od vrste zasada i lokacije voćnjaka.

Zavisno od voćnih vrsta i mikolokaliteta, štete su u područjima zahvaćenim mrazom bile 50 do 80 odsto. Sušni period tokom ljeta ipak nije prouzrokovao štetu koja je bila prognozirana, ali je skrenuo pažnju da se ozbiljno mora razmišljati o obezbjeđivanju dovoljnih količina vode. Nakon ljeta, kišni period tokom jeseni otežao je pripremu voća za skladištenje, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, dobra okolnost je bila da su voćari bez problema mogli plasirati urod i da je cijena industrijske jabuke bile veoma povoljna, 0,35 KM po kilogramu.

Pročitajte još...   Javni poziv za dodjelu materijalno tehničke podrške u podizanju zasada i proizvodnji crvene paprike za poznatog kupca

Jokić kaže da je u ovom trenutku teško procijeniti kako će vremenske prilike uticati na voćke i da sve zavisi od temperature u nastavku ovog i sljedećeg mjeseca.

Voćkama je potreban dovoljan broj časova sa niskom temperaturom kako bi na pravilan način odradile kaljenje. Na osnovu vremenskim prilika oprezno se može zaključiti da period kaljenja još nije završen, što znači da sve zavisi od vremenskih prilika u nastavku, naveo je on.

Ukoliko bi u drugoj polovini januara i tokom februara nastupilo zahlađenje, onda ne bi trebalo da bude problema ali ako se nastavi topao period može doći do fizioloških poremećaja.

Naravno, ne očekujemo da to biti značajni poremećaji. Može doći do nepravilnog prolistavanja i produženog kretanja vegetacije. U slučaju da u nastavku bude hladnije vrijeme tokom januara i februara, može se očekivati kasnije kretanje vegetacije, kaže Jokić.

On je preporučio da se, dok je temperatura iznad nula stepeni Celzijusovih, u zasadima koštičavog voća, posebno breskve, višnje, trešnje i šljive uradi dodatna deznifekcija bakarnim preparatima s obzirom da vrijeme pogoduje bakterijama.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''