Miloševići iz Tutnjevca, godišnje proizvedu 150 tona voća | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Miloševići iz Tutnjevca, godišnje proizvedu 150 tona voća

Zasadi šljive, jabuke, kruške i trešnje porodice Milošević iz ugljevičkog sela Tutnjevac prostiru se na gotovo osam hektara. Ovo domaćinstvo godišnje proizvede oko 150 tona raznog voća, u prvom redu šljive, što je značajan udio u ukupnoj godišnjoj proizvodnji šljive podmajevičkog regiona, piše avaz.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: avaz.ba

Naime, godišnje se u ovom regionu proizvede oko 7.000 tona šljive, koja u najvećem dijelu kao prvoklasna konzumna šljiva odlazi na zapadnoevropsko tržište, dok samo mali dio završava u sušarama i kazanima za rakiju.

Pročitajte još...   Usvojena "Strategija ruralnog razvoja BIH" na nivou Doma Naroda

Osim po prvoklasnom voću, voćnjake Miloševića izdvaja i to što na ovim zasadima svoj hljeb u toku sezone, ali i van nje, zarađuje i tridesetak radnika iz Koraja i Čelića.

Ovaj prostor je mali, ali na njemu se proizvodi dosta šljive. Važno je da komšije dobro sarađuju, potpomažu se, razmjenjuju iskustva, jer smo mi oslonjeni jedni na druge. Najveći problem je taj što nam nedostaje radne snage. Dosta ljudi napušta ove prostore, odlazi tražeći bolje uslove, to je ono što nas plaši, jer u sezoni teško dolazimo do radne snage, kaže vlasnik voćnjaka Darko Milošević i dodaje da se od ovog posla može lijepo živjeti.

Tradicija proizvodnje voća u njihovoj porodici duga je 100 godina. Trenutno je na najvišem nivou.

Planiramo proširiti proizvodnju i na drugo voće. Uz oca i majku, oko voćnjaka rade i moja supruga te naša djeca, koja će, nadam se, nastaviti ovu porodičnu tradiciju, ističe Milošević.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)