“IZIGRANI SMO” poručuju farmeri u Srpskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

“IZIGRANI SMO” poručuju farmeri u Srpskoj

Pregovori farmera i mesoprerađivača u Srpskoj, koji su održani prije gotovo četiri mjeseca, a čiji je cilj bio otkup što većih količina domaćih životinja, nisu donijeli rezultate! Ocjenjuju poljoprivrednici, koji tvrde da su izigrani, te da su farme i dalje pune.

Prvog dana juna stočari su sa mesoprerađivačima u Privrednoj komori Republike Srpske održali sastanak, a zatim se složili da je svima u interesu da mesne prerađevine koje se proizvode u RS sadrže što više domaćeg mesa, međutim to još nije zaživjelo.

Ništa se nije dogodilo u vezi s tim, kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

On podsjeća da je u RS organizovan interventni otkup koji je, kako kaže, iskoristilo nekoliko mesoprerađivača, a farmeri su, tvrdi, od toga imali najmanje koristi.

Sad čujemo da pojedine mesne industrije traže isključivo svinje do 110 kilograma, a iskoristili su ili još koriste kvote interventnog otkupa. A interventni otkup raspisan je isključivo da bi se riješile svinje koje su prerasle i koje je teško prodati, rekao je Marinković.

Potvrđuje da su mesoprerađivači na sastanku u junu obećali mnogo toga.

Rekli su otkupiti sve količine junadi i svinja u Republici Srpskoj koje su prerasle, međutim gotovo ništa od toga nije realizovano. Mi smo procjenjivali da ima oko 10.000 svinja. Otkupljeno je oko 7.000 svinja. Ali, imajući u vidu da je u međuvremenu određeni broj svinja dobio na težini, nije se značajnije smanjio broj svinja, naglasio je Marinković.

Dodao je da su pojedini mesoprerađivači izigrali farmere.

I dalje raste broj preraslih životinja, jer ne može da se apsorbuje ova količina, istakao je lider poljoprivrednika u Srpskoj.

Da su farme pune, tvrdi i Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, koji ističe da ne postoji stočar koji je zadovoljan.

Sve što su mesoprerađivači rekli, slagali su. Slobodno tako napišite. Izigrali su iole bilo kakvo povjerenje. Sad moramo tražiti nova rješenja, rekao je Maljčić, koji je i predsjednik Skupštine Saveza poljoprivrednih proizvođača RS.

Problem je, sudeći prema njegovim riječima, i to što nadležne institucije skoro ništa ne preduzimaju.

Imamo raštiman orkestar. Svi znaju za probleme, a niko nije sposoban ni odlučan da ih riješi. Svi se nekog boje i ustručavaju. Jedino se niko ne boji seljaka, koji propada. I dalje se dopušta damping, uvozi se meso. Imaćemo novi problem u oktobru i novembru. Mi grcamo u gubicima. Opet imamo višak svinja. Tov je ciklus, svaki dan ljudi ubacuju u tov svinje, rekao je Maljčić.

Na sastanku početkom juna bio je i Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije “Trivas“, koji ističe da je tada rečeno da za otkup postoji 10.000 svinja, te da će se prerađivačima dati podsticaji da te količine otkupe.

I mi smo taj dio otkupili, kaže Vasić, kojem nije jasno otkud sad ponovo višak.

Na pitanje da li su mesoprerađivači zainteresovani za eventualni novi sastanak sa poljoprivrednicima, on ističe da jesu.

Pazite, mi nemamo nijedan razlog da ne otkupljujemo domaće, ako se cijene uklapaju sa cijenama uvoznog mesa. Ne bi bio problem da mi uzimamo po cijenama koje su ovdje na tržištu da nema uvoza gotovih proizvoda iz susjednih država. Mi proizvođači moramo biti konkurentni uvoznim gotovim proizvodima, kaže Vasić.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, ističe da, kada su prije nekoliko mjeseci organizovali sastanak, cilj nije bio da arbitriraju, već da se pokušaju zbližiti interesi primarnih proizvođača i mesoprerađivača.

Mi moramo smanjivati jaz i nerazumijevanje koji postoje između njih. Možda se nije desilo ono što je na tom sastanku pričano. Ali niz godina nije bilo komunikacije, niti pokušaja da se njihovi interesi zbliže. Zato nije bilo ni realno da se to desi u roku od tri, četiri ili pet mjeseci, kazao je Račić za.

Dobro je, po njegovim riječima, to što je došlo do interventnog otkupa, koji je, ističe, koliko-toliko ublažio situaciju.

Nadam se da ćemo uspjeti do kraja ove godine da neke stvari izdefinišemo da bismo u idućoj poslovnoj godini mogli imati već potpisane ugovore između primarnih proizvođača mesa i mesoprerađivača. Planirali smo da možda već u oktobru održimo još jedan sastanak, da pokušamo da dođemo do nekih okvirnih cijena, rekao je Račić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?