Plastenici za ugrožene porodice u Bijeljini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Plastenici za ugrožene porodice u Bijeljini

U okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH“ u Bijeljini je ozvaničena donacija plastenika socijalnom preduzeću „Agroplan“, a plastenici su ranije obezbijeđeni i za četiri pojedinca, odnosno porodice, iz Velike Obarske, Brodca i Dazdareva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pojasnio je da su sredstva za nabavku plastenika obezbijedili Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke i nevladina organizacija iz Sarajeva „ASB“, kao i da je dio sredstava donirala Gradska uprava.

Cijena jednog plastenika iznosila je 3.500 konvertibilnih maraka, a mi smo učestvovali sa 800 KM po plasteniku. Projekat se sprovodi u 12 opština i gradova u BiH i mogu da najavim da će biti realizovan i naredne godine, što je pozitivna vijest, kada znamo da se plastenici dodjeljuju najugroženijim sugrađanima, poručio je Mićić.

Rusmir Hanić iz „ASB-a“ kaže da su korisnici projekta birani posredstvom bijeljinskog Centra za socijalni rad, ali da je od ove godine omogućeno doniranje plastenika i nevladinim organizacijama, javnim ustanovama i drugim ustanovama.

Pročitajte još...   Ministar Mirjanić otvorio poljoprivredni sajam u Bijeljini

Ljudi su uglavnom oduševljeni donacijom, a najbolji pokazatelj uspješnosti je to što su neki raniji korisnici uspjeli da ostvare dobit i kupe nove plastenike, istakao je Hanić.

Izvršni direktor Udruženja građana za promociju Roma „Otaharin“ Dragan Joković naglasio je da je ovo peti plastenik u okviru socijalnog preduzeća „Agroplan“, koje inače posluje u okviru „Otaharina“.

Zahvalni smo Gradskoj upravi i „ASB-u“ na pomoći jer će novi plastenik omogućiti i nova zapošljavanja. Mi se bavimo organskom proizvodnjom kojoj su potrebni upravo plastenički uslovi i ovo je sjajan podstrek da pokažemo da se u Semberiji može proizvoditi na zdrav i kvalitetan način, dodao je Joković.

Projektom je predviđeno da korisnici u čijim domaćinstvima su postavljeni navedeni plastenici tokom naredne godine isporuče javnoj kihinji stotinu kilograma svojih proizvoda i tako pomognu drugim licima koja su u stanju socijalne potrebe.

Pročitajte još...   Da bi bh. pčelari bili konkurentni moraju se povećati podsticaji za pčelarstvo

Korisnici najavljuju da će u plastenicima uzgajati papriku, paradajz, patlidžan, spanać, blitvu i sezonsku salatu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''