Izvoz iz godine u godinu sve veći | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz iz godine u godinu sve veći

U prošloj godini, u Kostajnici je ostvaren spoljno-trgovinski promet od oko 45 miliona maraka, što je za 400 hiljada maraka više nego 2017. godine.

U ovoj pograničnoj opštini, u kojoj je smješten značajan broj stranih investitora, prošle godine ostvaren je izvoz od oko 30 miliona maraka. U Kostajnici ističu da su posebno ponosni na veliki broj zaposlenih. Najviše ohrabruje činjenica da investitori kupuju poslovne objekte, i planiraju dugoročne investicije.

Povoljan geografski položaj opštine

Granični prelaz s Evropskom unijom u centru Kostajnice i povoljan geografski položaj ove opštine, najvažniji su mamac za strane investitore na ovo područje. Zbog toga u ovoj pograničnoj opštini već godinama stabilno posluje pet izvozno orjentisanih preduzeća, prije svega iz oblasti drvne i tekstilne industrije. Među njima su i strani investitori. Tekstilne struke više nema na Birou.

Posla imamo dovoljno, mnogo je ljudi zaposleno, znači, puno se familija hrani ovim. Imamo redovna primanja, topli obrok imamo, ko putuje ima i to plaćeno – kaže Ljubica Đenadija, radnica preduzeća Kajak Kostajnica.

Izvoz “cvjeta”, kažu kostajnički privrednici. Međutim, radnike najviše ohrabruje jer investitori kupuju poslovne objekte. Tako garantuju ostanak, nove investicije i radna mjesta.

U 2017. godini izvezli smo tri miliona, već u 2018. izvezli smo četiri miliona, znači svake godine. U 2018. godini smo uspjeli izdvojiti sredstva i za kupovinu ovog objekta što nam je dalo neku sigurnost da ćemo s tim zadržati stranog investitora na ovom području, što nam je, normalno, svima u interesu – ističe Milena Levak, direktorka preduzeća “Kajak”.

Izvoz nadmašio očekivanja

A na sve meridijane svijeta iz Kostajnice stižu brojni proizvodi, prije svega iz oblasti drvne i tekstilne industrije. Izvoz je nadmašio očekivanja, a za ulaganja se svakodnevno interesuju novi investitori.

Stalno se ponosimo privredom jakom i rezultat toga je da smo imali izvoz od 30 miliona maraka u prošloj godini. Imamo sad određenih razgovora i sa nekim grčkim partnerima gdje bi oni došli. Bili su u Srpskoj u određenim sredinama, a Kostajnicu su prepoznali gdje su uslovi vrlo dobri za privređivanje i da bi oni ovdje instalirali svoje kapacitete i radili – poručio je  Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

Prošle godine u Kostajnici je pokrivenost uvoza izvozom bila 180 odsto. U ovoj opštini od oko 6.000 stanovnika, 1.350 je zaposleno. Najveći broj zaposlenih angažovan je u proizvodnim pogonima.

Pročitajte još...   Potrošnja mesa pada, gubici se gomilaju

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?