Izvoz junetine u Tursku i nastavak pomoći svinjogojstvu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz junetine u Tursku i nastavak pomoći svinjogojstvu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je očekivanje da će Mesnoj industriji “ZP-komerc” iz Bijeljine uskoro biti omogućen izvoz junećeg mesa u Tursku, napominjući da je ovo jedino preduzeće iz Republike Srpske koje je dobilo sertifikat za izvoz na tursko tržište.

Nakon današnje posjete preduzeću “ZP-komerc” u Vršanima, Višković je istakao da je ovo možda i jedino preduzeće u Republici Srpskoj koje je zaokružilo proizvodni proces, jer imaju svoju proizvodnju, klanje i preradu, sve do gotovih proizvoda.

Očekujemo da bi ovdje naredne sedmice trebalo da dođe ministar (spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara) Staša Košarac i da se pojave kupci iz Turske, kako bi u što skorije vrijeme bio omogućen izvoz junećeg mesa na tursko tržište.

izjavio je Višković novinarima.

On je naglasio da, s druge strane, nadležne u Republici Srpskoj više zanima da omoguće građanima i domaćim prerađivačima da imaju dovoljne količine domaćeg mesa.

Zbog toga je Vlada ove, kao i prošle godine, intervenisala kod otkupa tovnih svinja i junadi. Cilj nam je da zaštitimo domaće proizvođače, ali i da omogućimo našim građanima da imaju što više domaće hrane.

napomenuo je Višković.

Premijer Srpske je naveo da, kupujući domaće znamo šta jedemo, znamo da je to svježe, zdravo i da ako iz svojih kućnih budžeta izdvajamo novac za određene proizvode da onda bar uzimamo ono što je provjereno.

U ovom trenutku provjereno je jedino domaće i time mi zatvaramo krug, time pomažemo od proizvodnje pa do punjenja budžeta institucija. Na taj način pomažemo i sva davanja iz budžeta prema agraru, penzijama, borcima, socijalnim kategorijama i slično.

rekao je Višković.

On je dodao da je cilj današnje posjete Bijeljini da sagledaju stanje na terenu kako bi institucije Republike mogle donositi što bolje mjere.

Pročitajte još...   Da li nam prijeti nestašica krompira?

Direktor Mesne industrije “ZP-komerc” Ljubiša Rosić istakao je da je odluka Vlade da se ide u interventni otkup tovne junadi i svinja spas za uzgajivače.

Uzgajivači bez ove pomoći ne bi mogli riješiti svoje probleme. Naša namjera je da otkupimo bar 3.000 junadi.

rekao je Rosić.

Sastanku premijera sa rukovodstvom “ZP-komerca” prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te poslanik u Narodnoj skupštini Nedeljko Ćorić.

Preduzeće “ZP-komerc” ima 220 zaposlenih radnika, a u svom sastavu posjeduje repro-centar za proizvodnju svinja, u sklopu koje su farma za proizvodnju brojlera i farma za proizvodnju-tov junadi, te proizvodni pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Zaokružujući proizvodni ciklus, mesna industrija “ZP-komerc” orijentisana je na domaću proizvodnju iz vlastitog tova i na domaću kooperativnu proizvodnju.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je tri miliona KM za interventni otkup 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja, kako bi olakšala prerađivačkim kapacitetima Srpske u vrijeme pandemije virusa korona i posljedica koje je donijela privredi, ali i poljoprivrednim proizvođačima.

Vlada će nastaviti pomagati uzgajivačima svinja

Višković je izjavio da će interventni otkup svinja i subvencije uzgajivačima značajno pomoći domaćim proizvođačima i prerađivačima da sačuvaju svoju proizvodnju, te najavio će Vlada Srpske intervenisati i u narednom periodu ukoliko se za to ukaže potreba.

Tokom posjete farmi poljoprivrednog proizvođača Slobodana Petrića u Donjem Magnojeviću kod Bijeljine, Višković je rekao novinarima da je Vlada odmah reagovala nakon zahtjeva za pomoć domaćeg udruženja poljoprivrednika, jer je usljed pandemije virusa korona došlo do problema u plasmanu svinja sa većom težinom, te da je donijela pravilnik koji je stupio na snagu.

Interventno otkupljujemo 6.000 svinja kilaže preko 110 kilograma, dok je 60 feninga po kilogramu žive vage subvencija resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske.

rekao je Višković.

Pročitajte još...   Obustavljen izvoz junećeg i goveđeg mesa u Tursku, problemi se tek očekuju.

On je ocijenio da će ova mjera biti značajna pomoć domaćim i prerađivačima i proizvođačima da bi sačuvali svoju proizvodnju i da svi skupa, kako kaže, sačekaju neka bolja vremena koja će doći poslije epidemije virusa korona.

Pratićemo situaciju i svakako ćemo intervenisati i u narednom periodu, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Uzgajivač tovnih svinja Slobodan Petrić rekao je novinarima da su semberski uzgajivači stoke, svinja i junadi imali problem, te su čao članovi Udruženja svinjogojaca podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za interventnim otkupom na koji su nadležni odmah pozitivno reagovali.

Uz zahvalnost premijeru Viškoviću i ministru Borisu Pašaliću na posjeti povodom odluke o interventnom otkupu svinja, koji je na snazi od 3. avgusta, Petrić kaže da je Udruženje imalo određene primjedbe na Pravilnik, ali da je sve juče otklonjeno.

Smatramo da će naredna tri mjeseca, kako je odlukom predviđeno, otkup funkcionisati kako treba.

rekao je Petrić i dodao da je ova pomoć Vlade Srpske velika i značajna za poljoprivrednike.

On je napomenuo da je najvažnije da se zadrži proizvodnja i da proizvođači “bude na nuli”.

Petrić je izrazio nadu da će Vlada Srpske i dalje imati sluha za uzgajivače svinja kao što je i ranijih godina imala.

Petrić godišnje proizvede od 1.800 do 2.000 tovnih svinja, a ovim interventnim otkupom očekuje da će oko 500 svinja koje uzgaja biti obuhvaćeno, te plasirano na tržište Republike Srpske.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?