Za otkup junadi i svinja Srpska odvojila tri miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za otkup junadi i svinja Srpska odvojila tri miliona KM

Interventni otkup 6.000 junadi i 10.000 svinja, za koji je iz Kompenzacionog fonda RS izdvojeno  tri miliona KM, već je počeo, a skoro polovinu tog kontigenta otkupiće tri domaća mesoprerađivača.

Da li će ova intervencija pomoći stočarima, ili obezbijediti ekstraprofit povlaštenima?

Dobra vijest za stočare je, da je otkupljivačima postavljen uslov, pa subvencije mogu koristiti samo ako junad plate po najmanje 3,8 maraka po kilogramu žive vage, dok je za svinje zagarantovana najniža cijena 2,8 KM po kilogramu. Oni koji otkupljuju stoku po ovom program dobiće iz Kompenzacionog fonda 70 feninga po kilogramu žive vage za junad, odnosno 60 feninga za svinje.

Pročitajte još...   Počela žetva ječma u Semberiji

Takođe, uslov za interventni otkup jeste da su otkupljena junad teška najmanje 600, a svinje najmanje 110 kilograma.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, pozdravio je ovaj potez Vlade RS, ali upozorava, da od toga koristi neće imati stanovništvo, nego, kako kaže “samo nekoliko ljudi”.

Oni će dobiti svinje po 2,2 KM po kilogramu, mislite da su rekli, hajde sad da srazmjerno bar malo snizimo cijenu svinjetine u mesnicama. Ne! Njima će ekstraprofit, a sve nas ostale, i proizvođače i potrošače, prave budalama.

kaže Maljčić.

Kako izjavio ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, cilj interventnog otkupa je da se domaći mesoprerađivači podstaknu da uzimaju stoku od domaćih proizvođača, te da se smanji uvoz mesa, koji je u porastu.

Svi posluju po zakonima tržišta, a svinje i junad su jeftiniji u Holandiji ili u Srbiji, nego kod nas. Nastojaćemo da trajno uspostavimo lanac mjera, kako bismo podržali domaće stočare.

rekao je Pašalić.

Pročitajte još...   Nova mljekara u Prnjavoru slamka spasa za domaću proizvodnju

Uz zaštitu domaće proizvodnje, cilj je i stabilizacija  tržišta interventnim otkupom tržišnih viškova junadi i svinja. Koliko će u tome biti uspjeha, pitanje je kojim se bave i stočari i agroekonomisti.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj