Izvoz mesa iz BiH spasila Turska | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz mesa iz BiH spasila Turska

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH ipak govore da je lani izvoz mesa i mesnih prerađevina iz BiH bio veći za oko 7,5 miliona KM u odnosu na godinu dana ranije. Sve bi to bilo “normalno” da se domaći proizvođači ne bore da zaštite domaću proizvodnju uvođenjem prelevmana zbog nekontrolisanog uvoza mesa sumnjivog kvaliteta. 

izvoz mesa

 

Pad uvoza od 11,10%

Naime, prema njihovim podacima, obim razmjene mesa i mesnih prerađevina u 2020. godini iznosio je 443.747.148 KM. Što je više za oko 7,5 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

Izvoz mesa i mesnih prerađevina u 2020. godini iznosio je 106.294.412 KM. Dok je uvoz iznosio 337.452.736 KM. Bilježi se rast izvoza za 87,76 odsto. Te pad uvoza od 11,10 odsto, navodi se u podacima Spoljotrgovinske komore BiH.

Rast izvoza za 87,76%

Dodaje se da je značajan rast izvoza u prošloj godini zabilježen kod goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog, oko 24,3 miliona KM. Te ističu da je sav izvoz goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog, išao u Tursku.

Kod mesa peradi bilježi se rast izvoza za 3,8 odsto. Kobasica i sličnih proizvoda za 36,36 odsto. Te ostalih konzervisanih proizvoda za 67,62 odsto.

Iako statistički podaci govore da je prošle godine povećan izvoz mesa iz BiH, proizvođači ističu da su to ipak mizerne količine. Ali i da je bh. tržište preplavljeno uvoznim proizvodima.

Kriva slika

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, kaže za “Nezavisne” da se tu radi o malim količinama. Te da procenti ne daju pravu sliku.

Mi smo svjedoci susretanja sa vrlo teškom prohodnošću ne samo granica, nego i tržišta iz okolnih zemalja kada je meso u pitanju. Tako da su proizvođači u tijesnom prostoru i nepovoljnoj situaciji, ističe Miličić.

Dodao je da pad uvoza u odnosu na godinu ranije treba posmatrati kao pad potrošnje domaćih kupaca.

Nama kompletna privreda posluje smanjeno. Neke grane posebno rade u vrlo otežanim uslovima jer mi smo zemlja koja mnogo zavisi od dolaska naših ljudi iz dijaspore. Nama sektor ugostiteljstva i turizma skoro pa ne radi. Živimo u vremenu gdje nema kolektivnog trošenja, nema rođendana, krštenja, svadbi…, kazao je Miličić.

Dodao je da je, ipak, naše tržište preplavljeno proizvodima sa drugih tržišta.

Pročitajte još...   Povećan otkup žitarica u BiH
Izvozni potencijal limitiran

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da je ovo, nažalost, rijedak pozitivan primjer poboljšanja spoljnotrgovinske razmjene BiH u nekom sektoru privrede.

Ali svakako opravdan i utemeljen na kvalitetu domaćih proizvoda i naporima naših proizvođača. Da i u vrijeme pandemije ulažu sredstva i rad u unapređenje proizvodnje i osvajanje izvoznih tržišta, kazao je Gavran.

Crvenog mesa nema dovoljno

Dodao je da je bh. realni proizvodni i izvozni potencijal u ovoj oblasti limitiran jer, kako kaže, jedino mesa peradi i njegovih prerađevina imamo u značajnijim količinama.

Crveno meso se proizvodi u mnogo manjim količinama. Koje uglavnom nisu dovoljne ni za domaće potrebe, a pristup mnogim tržištima nam još nije odobren. Velike oscilacije u izvozu ove vrste mesa u prethodnim godinama najviše su ovisile i još ovise o izvoznoj kvoti za tržište Turske. Kao i prekidima u ovom izvozu, koji su se dešavali, odnosno njegovom nastavku. Zbog malog obima izvoza sama ova promjena može statistički značajno izmijeniti sliku naše spoljnotrgovinske razmjene u oblasti mesa i mesnih proizvoda, ističe Gavran.

Uvoz je pao zbog manje potražnje

Dodao je da smanjenje uvoza, međutim, nije u potpunosti pozitivno. Već je dijelom uzrokovano i smanjenjem tražnje i potrošnje na bh. tržištu zbog manjeg broja potrošača.

Turizam gotovo da ne postoji. A sektor ugostiteljstva je imao dugotrajne prekide u radu i pad poslovanja, te pad životnog standarda. Mnogi građani, suočeni sa smanjenjem ili gubitkom prihoda, morali su reducirati potrošnju mesa. Ili je svesti samo na najjeftinije, što je uglavnom pileće iz domaće proizvodnje, pojasnio je Gavran.

Ističe da u oblasti peradarstva, pilećeg mesa i prerađevina BiH ima zaista ogroman potencijal. Vrhunski kvalitet i svijetlu perspektivu daljeg povećanja izvoza i poboljšanja spoljnotrgovinske razmjene.

Pročitajte još...   Proizvođači pilećih proizvoda u BiH bili pred kolapsom zbog koronavirusa i blokade granica

Pred ministrima u Vijeću ministara danas bi ponovo trebalo da se nađe odluka o posebnim mjerama za poljoprivrednike u BiH. Odnosno o uvođenju prelevmana na svježe i rashlađeno juneće i svinjsko meso.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji