Izvoz mesa za Tursku u rukama parlamenta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz mesa za Tursku u rukama parlamenta

Izvoz mesa u rukama parlamenta

Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će, između ostalog, ovdašnjim proizvođačima omogućiti izvoz 13.000 tona mesa, treba da aminuju bh. političari.

Izvoz mesa u rukama parlamenta

Bez ratifikacije nema izvoza

Da bi se Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske implementirao, potrebno je da ga ratifikuje Parlamentarna skupština (PS) BiH, što do sada nije učinjeno. Cijenim da je od velikog interesa da do ratifikacije što prije dođe jer sporazum donosi mnogo veće ekonomske benefite u odnosu na postojeći, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

To se, po njegovim riječima, prije svega odnosi na garantovane kvote za izvoz mesa u Tursku, u količini od 13.000 tona, što do sada nije bio slučaj.

Takođe, ovaj sporazum garantuje veće mogućnosti za izvoz hrane biljnog porijekla, prije svega brašna, jestivog ulja i glukoznog šećera. Novi ugovor takođe, prije svega bh. strani, otvara mogućnost trgovine uslugama, rekao je Šarović u izjavi za “Nezavisne”.

Izvoz mesa koči parlament

Sporazum povoljan za BiH

I Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ocjenjuje da će ovaj sporazum, ukoliko zaživi, biti pozitivan za BiH.

On ima svoje prednosti u odnosu na raniji sporazum. Međutim, nije ratifikovan, a u međuvremenu se dešavaju mnoge druge stvari, uključujući i ograničenje uvoza piletine iz Turske u BiH, pa se sve to može iskomplikovati. Ne znam kakav će epilog svega toga biti, naglasio je Vasić u izjavi za “Nezavisne”.

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da je šteta što ovaj sporazum još nije ratifikovan.

Mi se stalno zalažemo za zaštitu domaće proizvodnje, jer ono što mi proizvedemo sasvim je dovoljno za domaće tržište kada su u pitanju meso i mesne prerađevine. Međutim, mi sada izvozimo svoju kvalitetnu junad, a uvozimo juneće meso za koje sumnjamo da je lošeg kvaliteta, rekao je Marinković.

Po njegovim riječima, poljoprivrednici se ne mogu pomiriti s tim da bi zapadna Evropa nama prodavala prvu klasu, a sebi ostavljala zadnju.

Možemo, dakle, da opravdano sumnjamo u kvalitet tog mesa, dok sa druge strane izvozimo najkvalitetnije meso, uzgojeno našim žitaricama, pojasnio je Marinković, te ipak dodao da je, ako smo se odlučili za Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, takav sporazum potrebno i ratifikovati.

Sporazum potpisan u Maju 

Podsjetimo, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potpisali su u maju u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH.

Želim još jednom da potvrdim uspješnost posjete, koja se ostvarila kroz potpisivanje sporazuma o trgovini, koji podrazumijeva određene preferencije i privilegije za BiH, a time i Republiku Srpsku, rekao je tada Dodik.

Šarović je tada ocijenio da je taj sporazum vrlo značajan i unaprijeđen zbog širenja zone slobodne trgovine i novih pogodnosti koje će naši izvoznici imati kada je u pitanju trgovina s ovom važnom zemljom koja je u pet-šest najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH.

Pročitajte još...   Organska tjestenina iz Vareša stiže u Njemačku

Inače, prema ranije objavljenim podacima Spoljnotrgovinske komore BiH za prošlu godinu, Turska je sedmi najveći uvoznik u BiH. Što se izvoza tiče, Turska je na listi osma.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)