Podrška ministarstva razvoju prehrambene tehnologije | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Podrška ministarstva razvoju prehrambene tehnologije

Boris Pašalić u posjeti Loparama

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u narednom periodu podržaće kapacitete poput destilerije “Epoha” iz Lopara. Budući da bez razvoja prehrambene tehnologije nije moguć sveukupan razvoj poljoprivrede, rekao je resorni ministar Boris Pašalić.

Boris Pašalić u posjeti Loparama

Kvalitet ispred kvantiteta

Primjer kako treba poslovati je destilerija “Epoha”, koja se nalazi u voćarskom kraju i ima na raspolaganju sirovine. Ovdje se mnogo pažnje pridaje kvalitetu proizvoda, a manje kvantitetu, što je za svaku pohvalu, rekao je Pašalić novinarima nakon posjete pogonu destilerije.

On je naveo da u strukturi proizvodnje kada je riječ o voću uvijek postoji jedan procenat proizvoda lošijeg kvaliteta, koji nisu za tržište i potrebno ih je preraditi, a upravo ih ovakvi kapaciteti mogu preuzeti.

Pašalić je naveo da Ministarstvo namjerava da u narednom periodu podrži kapitalne investicije za nabavku opreme, mehanizacije, sistema za navodnjavanja. Takođe je izrazio uvjerenje da će ovaj pogon u Bobetinom brdu i njihov brend naći mjesto i na domaćem i na stranom tržištu.

Posjeta

Foto: FB stranica

Destilerija “Epoha”

Vlasnik destilerije “Epoha” Bojan Džuveleković rekao je da je kapacitet destilerije 40.000 litara rakije godišnje, da je proizvodnja pokrenuta prije tri godine i da je ideja da bude napravljen proizvod konkurentan na svakom tržištu.

Kompletna proizvodnja je prema HASAP standardima, prema svim zdravstvenim standardima i zapadne Evrope i istočnih tržišta. Možemo da učestvujemo na bilo kom tržištu, istakao je Džuveleković.

On je zahvalio ministru za najavljenu pomoć, navodeći da bi podsticaji Ministarstva olakšali završetak investicije u koju je, kako kaže, do sada uloženo 60 odsto privatnog kapitala.

Pročitajte još...   Sweden/USAID FARMA II projekt udružio snage sa Centrom za socijalni rad u Brezi

Lopare podstiču voćare

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da posjeta resornog ministra predstavlja priliku za sagledavanje situacije u oblasti poljoprivrede na području ove majevičke opštine i istakao da je destilerija “Epoha” dokaz da Lopare imaju potencijal.

Tu su i voćnjaci koji niču. Do sada je razgovor sa ministrom dao smjernice koje mogu poboljšati razvoj voćarstva. Naša orijentacija je šljiva jer smo njoj klimatski predodređeni, naglasio je Savić.

On je najavio da će opština Lopare podsticati voćare, te naveo podatke prema kojima je na području Lopara ima oko 300.000 novih sadnica šljive.

Pročitajte još...   Ministar Košarac: Adekvatnim politikama smanjili smo uvoz mesa i grožđa u BiH

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)