Izvoz mlijeka u Kinu čeka kineske inspektore | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz mlijeka u Kinu čeka kineske inspektore

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Narodnoj Republici (NR) Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

izvoz mlijeka

 

 

Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnim entitetskim institucijama, dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika. Što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine.

Inspekcija iz Kine

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz NR Kine u BiH. Kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora. Budući da domaće kompanije već izvoze u EU. Što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište, naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu intenziviralo napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH. Što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

Pročitajte još...   Antonići riješili problem neredovnog otkupa mlijeka
Malo o Šaroviću

Ne razumijem zašto je prethodna struktura ignorisala potencijal tržišta Kine, što je potpuno neprihvatljivo. Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja.  Cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka, koji svoje proizvode, osim evropskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima.

On je izrazio zahvalnost i pozdravio napore ambasadora NR Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti. Koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

Pročitajte još...   Zlatne medalje za romanijski skorup i dimljeni sir na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu
Kineski planovi

Kina je naš dugogodišnji partner, sa kojim želimo jačati saradnju i povećati obim spoljnotrgovinske razmjene. To opredjeljenje potvrdio je i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na nedavno održanom Samitu ’17 plus jedan’. Kada je zaključeno da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja centralne i istočne Evrope uveze robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara. Te da udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope. Što je šansa za domaći poljoprivredni sektor, naglasio je ministar Košarac.

On je podsjetio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH paralelno radi na stvaranju uslova za izvoz mesa i vina iz BiH u NR Kinu, cijeneći da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice