Četvrtak , Septembar 19 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Izvoz piletine iz BIH od marta 2018. godine

Izvoz piletine iz BIH od marta 2018. godine

Inspekcija Evropske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu, poznatija pod nazivom Dablinska inspekcija, dala je pozitivno mišljenje za dodjelu dozvola bh. mesnim kompanijama za izvoz piletine na tržište EU-a, piše Faktor pozivajući se na dobro obaviještene izvore, prenosi Capital.ba

Pozitivno mišljenje dobile su sve četiri kandidovane kompanije iz BiH i to “Ovako” i “BroviS” iz sastava “Akova Group”, kao i firme “Madi” i “Agreks”.

Sada predstoji provođenje procedure dodjele zvanične dozvole, koju treba da provede Evropska komisija.

Zbog svih procedura predviđenih u ovom procesu očekuje se da bi prvi kontingenti piletine iz BiH prema zemljama EU-a mogli krenuti početkom marta naredne godine.

Prema uslovima kandidature za dobijanje dozvole, domaće firme mogu izvoziti sirovu smrznutu piletinu, odnosno sve proizvode od neprerađenog pilećeg mesa, kao što su cijela pilad, bataci, pileća prsa, iznutrica i slično.

Ujedno, ovo pozitivno mišljenje je i priznanje za državu BiH jer ono podrazumijeva da su nadležne institucije u našoj zemlji dovoljno osposobljene i opremljene da vrše adekvatnu kontrolu proizvoda, kako bi osigurali poštivanje evropskih standarda.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Uvoz svinja

Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH?

Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH, gdje su odvezene na …