Izvoz piletine iz BiH u EU povećan za 27 puta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz piletine iz BiH u EU povećan za 27 puta

Taj podatak koji potvrdio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pokazuje ogroman rast izvoza pilećeg mesa nakon što nam je dozvoljen izvoz ka EU.

Podsjetimo, BiH je dobila dozvolu za izvoz piletine u EU u septembru prošle godine. Ipak, iako je izvoz povećan gotovo 27 puta, još je riječ o malim brojkama.

Od početka 2019. do kraja septembra 2019. godine iz BiH je izvezeno oko 3,4 tone mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi, čija vrijednost je iznosila 13.071 KM, dok je ove godine za isti period izvezeno oko 91,1 tonu, u vrijednosti od 424.413 KM.

rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, BiH je za devet mjeseci prošle godine, kada je riječ o EU, ovog mesa najviše izvezla u Njemačku, a ove godine u Švedsku i Hrvatsku. Jedna od kompanija koja se bavi izvozom piletine iz BiH jeste mesna industrija “Madi” iz Tešnja.

Da je evropsko tržište zasićeno, govori vam i to da mi tek u narednom periodu očekujemo neke ozbiljnije plasmane na inostrana tržišta. Bilo je i ranije izvoza, ali ne previše, da bi se moglo reći da je  značajno uticalo na profitabilnost naše firme.

rekao je Maid Jabandžić, direktor mesne industrije “Madi”.

Pročitajte još...   Ratari zabrinuti na uticaj temperatura na usjeve

Prema njegovim riječima, piletinu najviše izvoze u zemlje EU, i to u Hrvatsku, Njemačku i Švedsku.

Trenutno imamo i upite iz dalekoistočnih zemalja, s obzirom na to da smo jednom izvezli naše proizvode u Irak. Još davno sam govorio da se zaustavi nelegalan uvoz piletine iz Turske, koja je zamrznuta i nekvalitetna, pa da tog nije bilo, dosta bi nam pomoglo da se više proširimo na domaći teren nego na izvoz, kog više nema nego što ga ima.

Virus korona, kako Jabandžić dodaje, ništa dobro nije donio ovom sektoru.

U vremenu korone blago smo povećali izvoz, što govori da je u BiH opala kupovna moć građana i da je opao  standard. Pri istoj proizvodnji kao prošle godine, gdje se broj stanovnika nije značajno promijenio, imamo viškove, tako da korona ništa dobro nije donijela ovom sektoru.

dodao je Jabandžić.

Da je u RS veoma mali broj firmi koje izvoze piletinu u EU, potvrdio je Predrag Miličić, predsjednik Udruženja živinara RS.

Većina firmi koje su dobile dozvolu je iz Federacije BiH. U RS dozvolu je dobila ‘Perutnina’ Srbac, ali još nisu završene procedure iz Brisela da bi ona zvanično mogla početi izvoz.

rekao je Miličić.

Pročitajte još...   Novo zemljište za uređenje gradske bašte u Banja Luci

Prema njegovim riječima, živinari iz RS vide svoju priliku u izvozu na evropsko tržište.

Recimo, ‘Agreks’ je dobio prošle godine dozvolu za izvoz jaja za industrijsku preradu. Imali smo ozbiljne količine koje su otišle na tržište EU, te je to pomoglo i našoj firmi i bh. tržištu, pogotovo u periodu kad su se pojavili tržišni viškovi. Svaki izlazak na nova tržista dobro dođe i kompanijama, ali i državama iz kojih su kompanije.

rekao je Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, a koje se bavi proizvodnjom u okviru živinarstva.

Situacija izazvana virusom korona se, kako Miličić dodaje, negativno odrazila i na živinarstvo u RS.

U ljetnim i jesenjim mjesecima imali smo rekordno niske cijene zbog viškova i smanjene potrošnje. Sad imamo problem s rastom cijena stočne hrane pa mi proizvođači nismo u prilici da sve to prenesmo na krajnji proizvod, jer prodajemo robu na relativno siromašnom tržištu, pa moramo voditi računa o tržištu na kome jesmo i kupovnoj moći naših građana.

dodao je Miličić.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća